«Σχολαστικός», «υπολογιστής», «πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να γλιτώσει τη φυλακή»: έτσι χαρακτηρίζουν αυτοί που τον γνωρίζουν τον Λουίς Μπάρθενας, τον πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος (PP) που κατηγορείται για διαφθορά και απειλεί να παρασύρει στην πτώση του και το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας.

Ο Μπάρθενας, μολονότι είχε εμπλακεί από το 2009 στην αποκαλούμενη «υπόθεση Γκίρτελ», ένα σκάνδαλο που ερευνούσε η ισπανική δικαιοσύνη, ήταν σχεδόν άγνωστος στο ευρύτερο κοινό μέχρι τον Ιανουάριο, όταν ξέσπασε το «Μπάρθενας-γκέιτ». Έκτοτε, ο 55χρονος πρώην ταμίας του PP έγινε η «βεντέτα» των μέσων ενημέρωσης που τον κυνηγούν, με μικρόφωνα και κάμερες, μέχρι την πόρτα του σπιτιού του, σε μια αριστοκρατική συνοικία της Μαδρίτης.

Όλα ξεκίνησαν όταν η κεντροδεξιά εφημερίδα Ελ Μούντο έγραψε ότι ο Λουίς Μπάρθενας επί πολλά χρόνια πλήρωνε μυστικά τα ηγετικά στελέχη του PP, πρόεδρος του οποίου ήταν από το 2004 ο νυν πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Λίγο αργότερα, η κεντροαριστερή Ελ Παΐς δημοσίευσε χειρόγραφους λογαριασμούς, τις περίφημες «σημειώσεις του Μπάρθενας», όπως αποκαλούνται, στις οποίες, μεταξύ των αποδεκτών του «μαύρου χρήματος» περιλαμβάνεται και ο ίδιος ο Ραχόι.

Ο Μπάρθενας έχει κληθεί σε απολογία αύριο ενώπιον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ερευνά τις υποθέσεις διαφθοράς. «Είναι ήρεμος επειδή θεωρεί ότι διαθέτει ευαίσθητες πληροφορίες για το Λαϊκό Κόμμα και απειλεί να εκτοξεύσει μια “ατομική βόμβα”, να τινάξει στον αέρα την κάλυψη της παράνομης χρηματοδότησης», υποστήριξε ο αρχισυντάκτης της Ελ Μούντο Εστέμπαν Ουρεϊθτιέτα.

«Όλα εξαρτώνται από τον Μπάρθενας» ο οποίος μπορεί να προκαλέσει «τεράστια αναταραχή», είπε από την πλευρά του ο υποδιευθυντής της εφημερίδας, Καζιμίρο Γκαρθία Αμπαντίγιο σημειώνοντας ότι μετά από 20 χρόνια θητείας σε θέσεις-κλειδιά εντός του κόμματος, ο πρώην ταμίας «διαθέτει πάρα πολλές πληροφορίες και είναι έτοιμος να τις χρησιμοποιήσε». Ο Μπάρθενας, που του άρεσε η πολυτελής διαβίωση και περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του κάνοντας σκι με ελικόπτερο, διέθετε έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία όπου φέρεται να είχε καταθέσεις ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ. «Έχει ήδη προειδοποιήσει το περιβάλλον του ότι δεν πρόκειται να πάει στη φυλακή», σημείωσε ο Αμπαντίγιο.

«Είναι ψυχρός, υπολογιστής και πολύ σχολαστικός, που σημαίνει ότι σημείωνε όλα όσα έκανε. Μολονότι δίνει την εντύπωση του αλαζόνα και του φιγουρατζή, θα κατέρρεε αν πήγαινε στη φυλακή», είπε ο Ουρεϊθτιέτα.

Άλλοι πολιτικοί, όπως ο φίλος του Χόρχε Τρίας, πρώην βουλευτής του ΡΡ, τον υπερασπίστηκαν διαβεβαιώνοντας ότι ο Μπάρθενας εκτελούσε εντολές.

Καθημερινά οι Ισπανοί παρακολουθούν και ένα νέο επεισόδιο της υπόθεσης που μοιάζει ολοένα και περισσότερο με πολιτική σαπουνόπερα και απειλεί να διαβρώσει τους θεσμούς. Πρόσφατα ο ίδιος ο Μπάρθενας αποκάλυψε ότι από το 2010 έως τον Ιανουάριο του 2013, το κόμμα τον πλήρωνε με μισθό τουλάχιστον 21.000 ευρώ τον μήνα ως «σύμβουλο». Την ίδια περίοδο το PP διαβεβαίωνε ότι έχει διακόψει κάθε δεσμό με τον πρώην ταμία του.

Το PP, που εμφανίζεται διχασμένο απέναντι στο θέμα αυτό, περιορίζεται σε διαψεύσεις που ορισμένες φορές ακούγονται σιβυλλικές. «Όσα αφορούν εμένα και ορισμένα από τα μέλη του κόμματός μου είναι ψευδή, εκτός από ορισμένα» είπε χαρακτηριστικά ο Ραχόι.