Ισπανός δικαστής αποφάσισε χθες την αφαίρεση του διαβατηρίου του πρώην οικονομικού υπευθύνου του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπαρθένας, ο οποίος είναι ύποπτος για φοροδιαφυγή, μετά την εξέτασή του για την προέλευση λογαριασμού του στην Ελβετία ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο κατηγορείται ότι απέκρυψε από την εφορία.

Ο δικαστής Μπάμπλο Ρουθ, του δικαστηρίου της Μαδρίτης, αποφαινόμενος ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής, απαγόρευσε στον Μπαρθένας να εγκαταλείψει τη χώρα και του έδωσε εντολή να παρουσιάζεται κάθε 15 ημέρες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο δικαστής, στον οποίο απολογήθηκε σήμερα ο Μπαρθένας, δέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, η οποία επικαλέστηκε «πολλές ενδείξεις για ενέργειες που μπορεί να συνιστούν αδικήματα εις βάρος του δημόσιου χρήματος, πράξεις διαφθοράς και ξέπλυμα χρήματος».

Η εισαγγελία υπογράμμισε επίσης «την ύπαρξη λογαριασμών στην Ελβετία με πολύ υψηλά κεφάλαια, η προέλευση των οποίων αποτελεί το αντικείμενο έρευνας», όπως και «την ύπαρξη μιας ανάλογης περιουσίας στο εξωτερικό, το οποίο εγκυμονεί έναν κίνδυνο φυγής».

Ο Λουίς Μπαρθένας κατηγορείται από το 2009 στο πλαίσιο ενός σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο εταιρείες που πρόσκεινταν στο Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, είναι ύποπτες για την καταβολή προμηθειών και για δωροδοκίες με στόχο την εξασφάλιση δημοσίων συμβολαίων.

Ο πρώην οικονομικός υπεύθυνος του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ενώπιον του δικαστή ότι η περιουσία του στην Ελβετία, η οποία έχει φτάσει έως και τα 30 εκατομμύρια ευρώ, είναι ο καρπός της «τεχνογνωσίας» του στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους εκπρόσωποι της πολιτικής αγωγής.