Ο έκτος γύρου του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, σε υψηλό επίπεδο, με κεντρικό θέμα τη δημιουργία ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο αρχίζει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο γραφείο της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Κάθριν Άστον.

Το Βελιγράδι ζητά η ένωση σερβικών δήμων να έχει εκτελεστικές εξουσίες, κάτι που η Πρίστινα απορρίπτει αποφασιστικά.

Η κρατική ηγεσία της Σερβίας διεμήνυσε ενόψει των σημερινών συνομιλιών ότι η Σερβία παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη συμβιβασμού και ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να παραμείνει αντικειμενική και να ασκήσει επιρροή στην Πρίστινα για να κάνει παραχωρήσεις.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, χθες, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος στήριξε πλήρως την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Ντάτσιτς, σε συνομιλία με τον κ. Ρίκερ, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Σερβίας όλα τα ανοιχτά θέματα να επιλυθούν, αλλά υπογράμμισε ότι για να υπάρξει συμβιβασμός είναι απαραίτητο να υπάρχει βούληση και επιθυμία και της μίας και της άλλης πλευράς.

Ο σέρβος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Σερβία επέδειξε προσήλωση στο διάλογο, ο οποίος πρέπει να οδηγήσει σε λύσεις όλων των εκκρεμών ζητημάτων.

Όπως αναγγέλθηκε νωρίτερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Άστον θα συναντηθεί πρώτα ξεχωριστά με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι και στη συνέχεια οι τρεις θα συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Ο Μάρκο Τζούριτς, σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς υπογράμμισε ότι, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της κρατικής ηγεσίας, «διαπιστώθηκε ότι η θέση της Πρίστινας δεν έχει μετακινηθεί ούτε ένα χιλιοστό από την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Συμπεράναμε ότι η Πρίστινα δεν ήταν επαρκώς εποικοδομητική στο πρώτο μέρος του διαλόγου και τώρα αποστέλλουμε σαφές μήνυμα ότι αναμένουμε να είναι πολύ πιο εποικοδομητική στη συνέχιση του διαλόγου» τόνισε ο κ. Τζούριτς.