Χωρίς συμφωνία στο θέμα της ένωσης σερβικών δήμο στο βόρειο Κόσοβο έληξε έκτος γύρος του διαλόγου των πρωθυπουργών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επόμενη συνάντηση να ορίζεται για τις 20/3.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον δήλωσε ότι παρά την απουσία συμφωνίας επιτεύχθηκε πρόοδος και ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά έως τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είπε ότι είναι αισιόδοξος όσον αφορά την πορεία του διαλόγου και ο σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι τρέφει αισιοδοξία ότι θα εξευρεθεί λύση έως την τελική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία προσέγγισης Σερβίας-ΕΕ.

Συμφωνία για το κεντρικό ζήτημα δεν επιτεύχθηκε κάτι που επιβεβαίωσε ο κ. Ντάτσιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, ο σέρβος πρωθυπουργός διέψευσε την δήλωση του κ. Θάτσι περί προφορικής συμφωνίας για διάλυση σερβικών δομών ασφάλειας που υπάρχουν στο βόρειο Κόσοβο.

Εκτός από την κατ’ αρχήν συναίνεση ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένωση εννέα σερβικών δήμων στο Κόσοβο, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος, ανέφερε ο κ. Ντάτστις και πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις, αλλά παρέμειναν οι διαφωνίες όσον αφορά το χαρακτήρα της ένωσης των δήμων και επανέλαβε ότι το Βελιγράδι συνεχίζει να επιμένει ότι η ένωση πρέπει να έχει εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας υπογράμμισε ότι το σύντομο χρονικό διάστημα που έχει οριστεί για την επίτευξη συμφωνίας δεν θα επιδράσει στη λήψη απόφασης σε βάρος των εθνικών συμφερόντων ή των νόμων και του Συντάγματος της Σερβίας.

Η Σερβία επιθυμεί με το διάλογο να επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όχι πρωτίστως για να λάβει η Σερβία ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ε.Ε., αλλά για να αρθεί ο παραλληλισμός των θεσμών στο Κόσοβο, είπε ο κ. Ντάτσιτς. Τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος γι αυτό είναι η πρόταση της σερβικής πλευράς να συγκροτηθεί ένωση σερβικών δήμων, υπό τον όρο και οι δύο πλευρές να είναι έτοιμες για συμβιβασμό.

Επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για εκτελεστικές εξουσίες της ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο, ο κ. Θάτσι δήλωσε ότι το θέμα συζητήθηκε, αλλά τόνισε ότι υπό καμία συνθήκη δεν μπορεί να αποδεχθεί η ένωση σερβικών δήμων να έχει εκτελεστικές εξουσίες.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είπε ότι συζητήθηκαν επίσης η εδραίωση ειρήνης και τάξης στο Κόσοβο σύμφωνα με το Σύνταγμα και οι εκλογές στο βορρά.