Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν ευθέως τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης ότι ευθύνονται για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια στ’ ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, νωρίτερα αυτό το μήνα, χαρακτηρίζοντάς τες ως μέρος μιας «εκστρατείας» της Τεχεράνης που προκλήθηκε από τις τελευταίες αποστολές και την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Την επίθεση ενάντια στα πλοία στη Φουτζέιρα την αποδίδουμε στους Φρουρούς», δήλωσε ο υποναύαρχος Μάικλ Γκιλντέϊ, διευθυντής του γενικού επιτελείου, προσθέτοντας ότι το Πεντάγωνο αποδίδει τις μαγνητικές νάρκες που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση σε αυτό το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αρνήθηκε να περιγράψει τον τρόπο που τοποθετήθηκαν στα πλοία οι νάρκες.

Μετά το περιστατικό με τις ενέργειες δολιοφθοράς σε δεξαμενόπλοιά της στ’ ανοικτά των ΗΑΕ, η Ουάσινγκτον εξέφραζε τις υποψίες της για την εμπλοκή του Ιράν, σημειώνοντας ότι δεν έχει αποδείξεις για το ποιος ευθύνεται για τη δολιοφθορά.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων με 1.500 άνδρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στη συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου διευκρινίσθηκε ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να στείλει 900 επιπλέον άνδρες, ανάμεσά τους μηχανικούς, για την ενίσχυση της αμερικανικής άμυνας και την επέκταση της ανάπτυξης των περίπου 600 μελών προσωπικού.

Η Ουάσινκγτον έχει ήδη ενισχύσει τις δυνάμεις της στη Μέση Ανατολή με ένα αποβατικό σκάφος με αμφίβια οχήματα και συστοιχίες του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, που προστέθηκαν σε ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και βομβαρδιστικά B-52 που είχαν διαταχθεί ήδη να αναπτυχθούν εκεί.