Αναβολή για αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) πήρε η ακροαματική διαδικασία για την εξέταση του αιτήματος να αποφυλακιστεί με εγγύηση ο χρυσός παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, ανακοίνωσε ο δικαστής Ντέσμοντ Νερ.

Ο δικαστής θα εκδώσει αύριο απόφαση σχετικά με το αίτημα αυτό στην υπόθεση κατά του Πιστόριους ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ στις 14 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα η αρχηγός της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής Ρίαχ Φιγέγκα ανακοίνωσε σήμερα ότι διορίστηκε ένας νέος επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας στην υπόθεση Πιστόριους σε αντικατάσταση του συναδέλφου του, Χίλτον Μπόθα, ο οποίος τελεί υπό δικαστική δίωξη για επτά απόπειρες ανθρωποκτονίας σε επεισόδιο κατά το οποίο άνοιξε πυρ εν ώρα υπηρεσίας.

«Αναγνωρίζουμε την σημασία και τη σοβαρότητα της υπόθεσης», σημείωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε το διορισμό του αντιστράτηγου Βινέσκουμαρ Μούνου ως επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας στην υπόθεση Πιστόριους, τον οποίο χαρακτήρισε εξάλλου ως «τον πιο πεπειραμένο ντετέκτιβ της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας».

«Η δίωξη κατά του Μπόθα είχαν προσωρινά ανασταλεί αλλά μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, η υπόθεση ξαναήρθε ενώπιον της εισαγγελίας για τη λήψη απόφασης και πήραμε χθες την απόφαση της εισαγγελίας και σε αυτήν την βάση, κρίναμε απαραίτητο να μεταβιβάσουμε την διεύθυνση της έρευνας (για την υπόθεση Πιστόριους) στον αντιστράτηγο Μούνου», πρόσθεσε η Φιγέγκα.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Μπουλέλουα Μακέκε εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απομάκρυνση του Μπόθα από την υπόθεση. «Αυτό είναι προς το συμφέρον της αξιοπιστίας της δικαιοσύνης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αποκάλυψη σήμερα ότι αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη ο επικεφαλής της έρευνας στην υπόθεση Πιστόριους προκάλεσε μια εκτεταμένη διακοπή της ακροαματικής διαδικασίας που είχε ως στόχο να αποφασιστεί αν ο χρυσός παραολυμπιονίκης θα αποφυλακιστεί με εγγύηση ή όχι και συνέβαλε στην αμηχανία που προκλήθηκε όσον αφορά την, όπως επεσήμανε χθες η υπεράσπιση, ερασιτεχνική συμπεριφορά των ερευνητών.

Ο Μπόθα κατηγορείται για επτά απόπειρες ανθρωποκτονίας, επειδή το 2011 πυροβόλησε σε ένα ταξί πολλών θέσεων για να το αναγκάσει να σταματήσει, ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης.