Υπό μια «απίστευτη πίεση» βρισκόταν ο νοτιοαφρικανός δρομέας Όσκαρ Πιστόριους όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Star of Johannesburg» ο πρώην διευθυντής του Λυκείου του στην Πρετόρια Μπιλ Σρόντερ.

«Αναρωτιέται κανείς τι ρόλο έπαιξε η απίστευτη πίεση στην οποία βρισκόταν συνεχώς ο Όσκαρ. Ελπίζω μόνο να υπάρχουν ελαφρυντικά. Ελπίζω να ήταν ένα ατύχημα και όχι μια εν ψυχρώ δολοφονία. Όμως, τίποτα δε θα είναι όπως πριν. Ένας μύθος κατέρρευσε», τόνισε ο Σρόντερ πρώην διευθυντής του ιδιωτικού σχολείου Boy’s High School της Πρετόριας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σρόντερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πιστόριους λίγες ημέρες πριν από το φόνο της φίλης του για να τού ζητήσει τη συμβολή του στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για το παλιό του σχολείο.

«Μού είπε ότι το ποσό που θα προσφέρει θα είναι σχετικά μικρό γιατί μόλις είχε αγοράσει ένα καινούργιο σπίτι στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ήταν πολύ ενθουσιασμένος που θα μετακόμιζε. Η κοινωνική του ζωή ήταν εκεί, συνεπώς ήταν πρακτικό. Σκεφτόταν να διατηρήσει ένα μικρό διαμέρισμα στην Πρετόρια για να μένει εκεί από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή για τις προπονήσεις του. Δούλευε σκληρά και χαιρόταν που θα συμμετείχε σε αγώνες στην Αυστραλία σε μερικές εβδομάδες», πρόσθεσε ο Σρόντερ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Πιστόριους κατηγορείται για τον εκ προμελέτης φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί από πηγές προσκείμενες στην έρευνα, ανάμεσα στα ευρήματα που ενοχοποιούν τον Πιστόριους είναι ένα μπαστούνι του κρίκετ γεμάτο αίματα.

Ο Σρόντερ πρόσθεσε ότι ο Πιστόριους δεν αναφέρθηκε στη φίλη του κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους. «Δε μιλούσε ποτέ για τις φίλες του μαζί μου. Γνώριζα ότι είχε επιτυχία στις γυναίκες γιατί ήταν όμορφος και χαρισματικός», τόνισε, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η εφημερίδα The Star οf Johannesbourg πήρε επίσης συνέντευξη από τον πρώην ποδοσφαιριστή Μαρκ Μπάτσελορ, που ανήκει στο περιβάλλον της πρώην συντρόφου του Πιστόριους, ο οποίος έδειξε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας το σημάδι στον τοίχο εστιατορίου του Γιοχάνεσμπουργκ από σφαίρα που έριξε ο Πιστόριους πριν από δυο εβδομάδες. Ο αθλητής προσποιήθηκε ότι δε γνωρίζει τίποτα και η εξήγηση που δόθηκε τότε στους πελάτες ήταν ότι εξερράγη μια φιάλη υγραερίου.

Σύμφωνα με τον Μπάτσελορ, η σχέση του Πιστόριους και της πρώην φίλης του Σαμάνθα Τέιλορ δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχισμένη. Η νεαρή γυναίκα έχει δηλώσει ότι ο αθλητής οδηγούσε με ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα, ότι την αγνοούσε όταν τον παρακαλούσε να μειώσει ταχύτητα και ακόμα ότι τής απαγόρευε να φοράει ψηλά τακούνια και σκουλαρίκια.

Από την πλευρά της, η οικογένεια Στέενκαμπ έσπασε τη σιωπή της από τη στιγμή που τής παραδόθηκε η σορός της Ρίβα, την Παρασκευή, στο Πορτ Ελίζαμπεθ.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε και να ξεπεράσουμε αυτήν την τραγική απώλεια. Αυτό που θέλουμε είναι απαντήσεις, απαντήσεις στο ερώτημα γιατί η όμορφη κορούλα μας πέθανε με τέτοιον τρόπο», δήλωσε η μητέρα της Τζουν Στέενκαμπ σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες «The Times» και «Sowetan». Ο θείος του θύματος Μάικ υπογράμμισε ότι η οικογένεια «έχει εμπιστοσύνη ότι η δικαιοσύνη θα επιτελέσει το έργο της», αλλά ότι γνωρίζει αυτό δε θα φέρει τη Ρίβα πίσω στη ζωή.