Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Τζούλιαν Ασάνζ στον Ισημερινό, ο Κάρλος Ποβέδα, προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του πρέσβη της χώρας της Λατινικής Αμερικής στο Λονδίνο και εναντίον στελεχών μιας ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks.

Η προσφυγή, που υπεβλήθη στην εισαγγελία στο Κίτο, στοχοθετεί τον διπλωμάτη Χάιμε Μαρτσάν και τέσσερις υπαλλήλους της εταιρείας Promsecurity, που έχει αναλάβει τη φύλαξη της πρεσβείας του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στρέφεται επίσης εναντίον πέντε Ισπανών, οι οποίοι μολονότι «κατά τα φαινόμενα δεν είχαν καμία σχέση με την πρεσβεία», όπως διευκρίνισε ο Ποβέδα στο Γαλλικό Πρακτορείο, απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τον WikiLeaks, προκειμένου να μην αφήσουν να διαρρεύσουν στοιχεία για τον εντολέα του.

«Υποβάλαμε προσφυγή για φερόμενα αδικήματα που διαπράχθηκαν στο εσωτερικό της πρεσβείας, πάνω απ’ όλα για τη διαρροή δεδομένων, τις υποκλοπές, καθώς επίσης και την αποκάλυψη δεδομένων, όπως ηχητικά αρχεία και αρχεία βίντεο, και χιλιάδων εγγράφων του Ασάνζ», πρόσθεσε ο δικηγόρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Ο Ποβέδα ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για τη φερόμενη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του εντολέα του, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων εμπιστευτικού χαρακτήρα, παράνομη υποκλοπή και αποκάλυψη στοιχείων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η νομοθεσία στον Ισημερινό επισύρει ποινές φυλάκισης έως τριών και πέντε ετών για καθένα από τα αδικήματα τα οποία κατήγγειλε ο δικηγόρος.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, είχε λάβει άσυλο και παρέμενε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για σχεδόν επτά χρόνια, ως την ακύρωση του ασύλου και τη βίαιη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία την 11η Απριλίου.

Η ομάδα των δικηγόρων του στην Ευρώπη ανακοίνωσε εξάλλου το Σάββατο ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη στη Μαδρίτη εναντίον «μιας ομάδας Ισπανών σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι έκαναν απόπειρα εκβίασης» και εναντίον υπαλλήλων της πρεσβείας και του υπουργείου Εξωτερικών του Ισημερινού που «ενδέχεται να έχουν ευθύνες» σε αυτή την υπόθεση, ανέφερε μία πηγή.

Οι Ισπανοί απαιτούσαν να τους δοθούν «τρία εκατομμύρια ευρώ» για να επιστραφούν οι πληροφορίες στον WikiLeaks, εξήγησε ο Ποβέδα στο Κίτο, προσθέτοντας πως τα έγγραφα που υπεκλάπησαν αφορούσαν «τη νομική στρατηγική» της υπεράσπισης αλλά και τα «αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων» στις οποίες είχε υποβληθεί ο Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει τη σύλληψή του βάσει διεθνούς εντάλματος της σουηδικής δικαιοσύνης το οποίο συνδεόταν με την έρευνα σε βάρος του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στη Σουηδία, κατηγορίες που πάντοτε αρνείται. Η έρευνα είχε μπει στο αρχείο ενόσω παρέμενε στην πρεσβεία.

Είναι εξάλλου αντιμέτωπος με αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ, που τον κατηγορούν πως βοήθησε την Τσέλσι Μάνινγκ, άλλοτε αναλύτρια της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, να βρει κωδικό χρήστη ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε εκατομμύρια άκρως απόρρητα στρατιωτικά αρχεία.