Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην πρώτη ομιλία του μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη, δήλωσε ότι η πρόληψη να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα, θα είναι η κύρια πρόκληση από τη νέα κυβέρνηση που προτίθεται να σχηματίσει.

«Η κυβέρνηση που θα οικοδομήσουμε θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές. Πρώτα από όλα, στη στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι. Η πρώτη πρόκληση ήταν και παραμένει να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα » είπε ο νικητής των εκλογών στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου παρά τη νίκη του υπέστη σοβαρό πολιτικό πλήγμα καθώς κερδίζει 31 έδρες από τις 42 έδρες που κατείχε στην απερχόμενη Κνεσέτ, πληρώνοντας το κόστος της επιλογής μερίδας του εκλογικού σώματος, να προτιμήσει το νεοσυσταθέν κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ το οποίο εκλέγει 18 έως 19 βουλευτές.

Ο Νετανιάχου έλαβε αμέσως γνώση αυτής της νέας σχέσης δυνάμεων και κάλεσε τον επικεφαλής του νέου κόμματος τον Γιάιρ Λάπιντ ώστε να του εξηγήσει την πρόθεσή του να σχηματίσει την ευρύτερη δυνατή κυβέρνηση. «Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε σπουδαία πράγματα για το Ισραήλ. Η προεκλογική εκστρατεία είναι πίσω μας», δήλωσε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.