Στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί σήμερα νέος γύρος συνομιλιών των πρωθυπουργών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, υπό την αιγίδα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στη διάρκεια δείπνου εργασίας, δήλωσε η εκπρόσωπος της Άστον, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εξηγώντας ότι η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια έχει βεβαρημένο πρόγραμμα υποχρεώσεων, οπότε επελέγη η συγκεκριμένη μορφή συνάντησης, ώστε η διάρκειά της να μην είναι περιορισμένη.

Στο επίκεντρο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών θα βρεθούν η υλοποίηση των συμφωνιών για την από κοινού διαχείριση των διαβάσεων στα διοικητικά όρια Κοσόβου-Σερβίας και το θέμα κατανομής των τελωνειακών εσόδων από τις συγκεκριμένες διαβάσεις.

Για το πρόβλημα αυτό διεξήχθησαν τις προηγούμενες μέρες εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες σε επίπεδο ομάδων εργασίας με επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου τον Ντέγιαν Παβίτσεβιτς και από την πλευρά της αντιπροσωπείας του Κοσόβου την Εντίτα Ταχίρι.

Εκτός αυτού, αναγγέλθηκε το άνοιγμα νέων θεμάτων που αφορούν το βόρειο Κόσοβο και, όπως τόνισε η εκπρόσωπος της κ. Άστον, ο νέος γύρος συνομιλιών θα είναι δυσκολότερος από τους προηγούμενους, καθώς μέχρι τώρα οι δύο πλευρές συζητούσαν για την υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν νωρίτερα. Η κ. Κοτσιγιάντσιτς, ωστόσο, δεν μπόρεσε να διευκρινίσει ποια συγκεκριμένα θέματα θα ανοίξουν σημειώνοντας ότι γι’ αυτό αποφασίζει η κ. Άστον.

Ο κ. Θάτσι, χθες, σε συνεδρίαση της κυβέρνησης στην Πρίστινα είπε ότι η κατάργηση των παράλληλων δομών στο βόρειο Κόσοβο θα είναι ένα από τα θέματα των συνομιλιών του με τον κ. Ντάτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, ενόψει της συνάντησης με τον κ. Θάτσι, θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και την Παρασκευή το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

Ο Ρίκερ δήλωσε ότι θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου και τόνισε τη σημασία συνέχισης του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, ώστε η Σερβία να λάβει το συντομότερο δυνατό ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.