Οι σφοδρές χιονοπτώσεις στην πρωτεύουσα της Κροατίας, εκτός από τα κυκλοφοριακά προβλήματα οδήγησαν και στη δημιουργία μιας ομάδας από φοιτητές του Πανεπιστημίου της πόλης για τον καθαρισμό των δρόμων από τα χιόνια, στο Facebook.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους, όταν τους καλούν πολίτες και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να παίρνουν χρήματα, αν και ο ιδρυτής της ομάδας Βλαντίμιρ Μούσταπιτς αποκάλυψε στην πύλη ειδήσεων «index.hr» ότι όλοι τους δίνουν ένα μικρό χρηματικό ποσό.

«Δεν υπάρχουν κανόνες. Οι άνθρωποι ικανοποιούνται επειδή βλέπουν ότι πραγματικά προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποιος που δεν μας έδωσε φιλοδώρημα, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για εμάς τους φοιτητές» πρόσθεσε.

Ο Βλαντίμιρ Μούσταπιτς εξήγησε ότι η ιδέα «γεννήθηκε», όταν οι πρόσφατες πυκνές χιονοπτώσεις προκάλεσαν χάος στο Ζάγκρεμπ.

«Ρώτησα τους φίλους μου αν θέλουν ή όχι να αναλάβουμε δράση και ήθελαν» σημείωσε ο φοιτητής, την πρόταση του οποίου αποδέχθηκαν συμφοιτητές του έτοιμοι να εργαστούν και να δώσουν μάχη με τα χιόνια.

Στην αρχή, οι «καθαριστές χιονιού» ήταν λίγοι και μετά την ίδρυση της ομάδας στο Facebook η δράση έγινε πολύ δημοφιλής και το έντονο ενδιαφέρον των ανθρώπων αιφνιδίασε και τους ίδιους τους διοργανωτές.

Κλήσεις δέχονται κυρίως από ηλικιωμένα άτομα πουν μόνα τους, από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τα τηλέφωνά τους χτυπούν ασταμάτητα, καθώς η πόλη είναι βυθισμένη στα χιόνια.

Οι φοιτητές έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες κεντρικό θέμα στο Ζάγκρεμπ.

«Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μας καλούν από εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Όλοι θέλουν να μάθουν ποιοι είμαστε και εμείς αισθανόμαστε σαν να είμαστε οι μοναδικοί άνθρωποι στην Κροατία που κάνουν κάτι» ανέφερε ο ιδρυτής της ομάδας.

Ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ Μίλαν Μπάντιτς δήλωσε πρόσφατα ότι θα προσλάβει 1.000 φοιτητές για να καθαρίσουν από τα χιόνια τμήματα της πόλης και ότι μέσω της φοιτητικής υπηρεσίας θα τους πληρώνει 150 κούνα την ημέρα (19 ευρώ).