«Προειδοποίηση για τους ιδεολόγους της Μεγάλης Σερβίας η ποινή στον Κάρατζιτς»

Πώς υποδέχθηκαν τα Βαλκάνια τη δικαστική απόφαση για τον «σφαγέα της Σρεμπρένιτσα»


ΚΟΣΜΟΣ
16:34
21/03/2019
«Προειδοποίηση για τους ιδεολόγους της Μεγάλης Σερβίας η ποινή στον Κάρατζιτς»
18
loading

Ως προειδοποίηση για τους ιδεολόγους της «Μεγάλης Σερβίας» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, την απόφαση του Εφετείου των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία ο Ράντοβαν Κάρατζιτς καταδικάστηκε σε ποινή ισόβια κάθειρξης.

«Η τελική ετυμηγορία εναντίον του Ράντοβαν Κάρατζιτς δεν μπορεί να επαναφέρει στη ζωή τα δεκάδες χιλιάδες θύματα ή να ανακουφίσει τον πόνο των οικογενειών τους, αλλά πρέπει να χρησιμεύσει ως μόνιμη προειδοποίηση για τα θανατηφόρα αποτελέσματα της πολιτικής της "Μεγάλης Σερβίας"» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι, «είναι μία απόφαση εναντίον ενός από τους βασικούς ιδεολόγους και εκτελεστές της πολιτικής της "Μεγάλης Σερβίας" οι οποίοι δεν απέφυγαν τη γενοκτονία και άλλους σοβαρότερους τύπους διεθνών εγκλημάτων εναντίον Κροατών και Βοσνίων, με στόχο τη δημιουργία μιας "Μεγάλης Σερβίας"».

Εξάλλου, το γραφείο Τύπου της κροατικής κυβέρνησης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την απόφαση του Εφετείου των Ηνωμένων Εθνών. «Ελπίζουμε ότι η επιβεβαίωση της προσωπικής ευθύνης του Ράντοβαν Κάρατζιτς για ορισμένα από τα πιο τρομερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 7.000 Βόσνιοι άνδρες και αγόρια ή η πολιορκία του Σαράγεβο, θα δώσει τουλάχιστον την ελάχιστη ικανοποίηση για τα θύματα και τις οικογένειές τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «η ετυμηγορία ήταν ένας ακόμα λόγος για να αντιμετωπιστεί το παρελθόν και να απορριφθεί η πολιτική και η ιδεολογία της "Μεγάλης Σερβίας", οι κύριοι στόχοι και οι μέθοδοι της οποίας περιγράφηκαν στην ετυμηγορία ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Γι' αυτόν τον λόγο» - προστίθεται - «λυπόμαστε για το γεγονός ότι το Εφετείο δεν κατάφερε να αποδείξει την ευθύνη του Ράντοβαν Κάρατζιτς για γενοκτονία σε άλλες περιοχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, εκτός από τη Σρεμπρένιτσα, η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εγκληματικής πολιτικής του».

«Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν και άλλες αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), πιστεύουμε ότι στη διαδικασία προσφυγής θα έπρεπε να έχει συνδεθεί η συμμετοχή του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη συνολική εγκληματική επιχείρηση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, υπό την ηγεσία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

«Κύμα» ποικίλων αντιδράσεων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Η απόφαση του Εφετείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς προκάλεσε «κύμα» αντιδράσεων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ο προεδρεύων του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ και ο Βόσνιος συμπρόεδρός του Σεφίκ Ντζαφέροβιτς, εξέφρασαν αντίθετες απόψεις. Ο κ. Ντόντικ, δήλωσε ότι η ετυμηγορία στόχευε να βλάψει στους Σέρβους, ενώ ο κ. Ντζαφέροβιτς είπε ότι ο Κάραζιτς άξιζε την ποινή.

Χαρακτηρίζοντας ως «κυνική και αλαζονική» την απόφαση, ο κ. Ντόντικ, εξέφρασε την αντίθεσή του σ' αυτήν, τονίζοντας πως «η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (σ.σ. πρόκειται για μία εκ των δύο "συστατικών" οντοτήτων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) δεν εμπιστεύεται το (Διεθνές Ποινικό) Δικαστήριο της Χάγης».

Με τη δήλωση του κ. Ντόντικ συμφώνησε η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, λέγοντας πως «δεν θα δικαιολογούσα, ποτέ κανένα έγκλημα, θέλω μόνο να πω ότι (...) όλοι οι δράστες θα πρέπει να τιμωρούνται ανεξάρτητα από την εθνότητα στην οποία ανήκουν». Σύμφωνα με την ίδια, «στην περίπτωση της ετυμηγορίας του Κάρατζιτς δεν συνέβη κάτι τέτοιο, άτομα που ανήκουν στις σερβικές πολιτικές ή στρατιωτικές δομές καταδικάστηκαν, ενώ οι πολιτικές ή στρατιωτικές δομές των άλλων εθνοτήτων αθωώθηκαν».

Στον αντίποδα, ο κ. Ντζαφέροβιτς, δήλωσε ότι η απόφαση του Εφετείου των Ηνωμένων Εθνών ικανοποιεί τα θύματα και ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει εγκληματικά γεγονότα της περιόδου του πολέμου 1992-95. «Ένας από τους "αρχιτέκτονες" και ηγέτες μιας κοινής εγκληματικής επιχείρησης που οδήγησε σε γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχει καταδικαστεί σε ισόβια. Τα θύματα των εγκλημάτων του, όλοι εμείς που έπρεπε να υπομείνουμε την τετραετή επιθετικότητα και τρομοκρατία, καθώς και ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος, μπορεί να ικανοποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντζαφέροβιτς.

Εξέφρασε δε, τη λύπη του για το γεγονός ότι, «το Εφετείο εκτίμησε ότι, εκτός από τη Σρεμπρένιτσα, η γενοκτονία δεν διαπράχθηκε επίσης σε επτά άλλες πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε ότι «η δικαστική απόφαση για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς ήταν ένα βήμα προς τη δικαιοσύνη για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη».

Χθες, στη Σρεμπρένιτσα, οι χήρες παρακολούθησαν την μακρά ανάγνωση της δευτεροβάθμιας ετυμηγορίας για τον Κάρατζιτς από το μνημείο της γενοκτονίας, σε απόσταση μερικών μέτρων από τους τάφους των δικών τους ανθρώπων: όταν ανακοινώθηκε η ποινή των ισοβίων, οι χήρες άρχισαν να χειροκροτούν και να προσεύχονται. Οι γυναίκες αυτές δεν περίμεναν τίποτε άλλο παρά μια επιβεβαίωση ότι ο πρώην πολιτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας δεν θα ανακτήσει ποτέ την ελευθερία του.

Αλβανία: «Έχει αποδοθεί η διεθνής δικαιοσύνη»

«Η διεθνής δικαιοσύνη έχει αποδοθεί», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, σχολιάζοντας την απόφαση για τον Ράντοβαν Κάραζιτς από το Εφετείο του ΟΗΕ.

«Ο Κάραζιτς, το τέρας που προσπάθησε να δημιουργήσει τη "Μεγάλη Σερβία", καταδικάστηκε από τη διεθνή δικαιοσύνη σε ισόβια για γενοκτονία, τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη», υπογράμμισε ο κ. Μπουσάτι. Επεσήμανε δε, ότι αυτή η απόφαση «δημιουργεί ένα αίσθημα δικαίωσης για τις οικογένειες των θυμάτων και αποτελεί προειδοποίηση ενάντια στις περιπετειώδεις πολιτικές στα Βαλκάνια».

Το χρονικό της απόφασης

Χθες, το Εφετείο του ΟΗΕ αύξησε σε ισόβια την ποινή κάθειρξης 40 ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Ο 73χρονος, σήμερα, Κάρατζιτς κρίθηκε οριστικά ένοχος για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η απόφαση για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι μια από τις τελευταίες της διεθνούς δικαιοσύνης για τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1991.

Ο Κάρατζιτς βρίσκεται από το 2009 στη φυλακή του ΟΗΕ στη Χάγη. Αφού διέφευγε επί 13 χρόνια, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 μέσα σ' ένα λεωφορείο σε προάστιο του Βελιγραδίου, τρία χρόνια πριν από τον στρατιωτικό αρχηγό των Σέρβων της Βοσνίας, τον Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος καταδικάσθηκε το 2017 σε ισόβια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Κοίτα ποιοι μιλάνε

  Μιλάνε οι απόγονοι των φασιστών Κροατών Ουστάσι που, με τη συνεργασία των κατακτητών Γερμανών Ναζί, δολοφόνησαν χιλιάδες Σέρβους στον ΒΠΠ. Τα δικά σας εγκλήματα που είναι πολλαπλάσια και δεν τα πληρώσατε; γίνεστε από κατηγορούμενοι και κατήγοροι...Τα εγκλήματα των πατρώνων σας Γερμανών που αιματοκύλισαν την Ευρώπη; Και εσείς και οι Γερμανοί πολεμάτε τους Σέρβους γιατί μόνο αυτοί (και οι Έλληνες) είπαν ΟΧΙ στον Ναζισμό. Μόνο αυτοί ήταν ήρωες. Όλοι οι άλλοι σκύβαν το κεφάλι ή κάνανε κρυφές συμφωνίες. Ή πήγαιναν με το μέρος των Ναζί όπως εσείς.

 2. avatar Στα Βαλκάνια μεγάλες ιδέες

  συντηρούν μόνο δυο χώρες και η Σερβία ούτε ήταν ούτε και είναι μια εξ αυτών. Οι χώρες αυτές είναι η Αλβανία και η Τουρκία. Επειδή όμως είναι τα καλύτερα π[...] των βρωμοαμερικανών δεν μιλάει κανεις για τις επεκτατικές τους βλέψεις. Η Σερβία είναι η ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Ήταν ήδη (ως Γιουγκοσλαβία) μια τεράστια χώρα και η ισχυρότερη χώρα στα Βαλκάνια και οι Ούνοι Γερμαναραδες με τους γνωστούς μακελάρηδες Αμερικανούς την διέλυσαν. Επομένως για ποια μεγάλη ιδέα των Σέρβων να μιλάμε σήμερα ;

  1. avatar Albania superiority

   Οσο για τα που.. ια τον αμερικανον που λες ότι ειναι η τυρκια και αλβανια να σου θυμίσω το 1996 ειταν ο Έλληνας προθυπουργος Μr ΣΗΜΗΤΙΣ που από το βήμα της βουλης δήλωσε.. Ευχαριστουμε του φίλους αμερικανους που μας γλίτωσαν άπο το ξεβρακωμα τον τουρκον στα ιμια .. λοιπον ποις ειναι το πους...κι τον αμερικανον ...μάθε πρωτα ιστορία και μετά πουλας μούρη

  2. avatar Albania superiority

   Που τα έμαθες αυτά .. η Σερβία ειταν Υπεύθυνη για το διαμελισμό της Yugoslavias αλλά ας πάμε λιγο πισω στο χρονο εσεις η ελληνες δεν πήγατε το 1922 στα βαθύ τις Τουρκίας με σκοπό να καταλαβετε εδαφη;; αλα δεν σας εκατσε και τραπηκατε σε ατακτη φυγη με ελεθριες συνεπεις λοιπον....ποτέ η Αλβανια επιτέθηκε σε ξενη χωρα με σκοπο να επεκτηνη τα εδάφη της ;; ΠΟΤΕ ... μη λες λαλακιες για να δειξεις ότι παντα φτανε η αλλοι εμεις ποτε παντα μας αδικουν ... εάν εννοεις το Κόσσοβου αποτελεται από Αλβανος σε ποσοστό 98/100 από ανέκαθεν..

  3. avatar Nikath13

   Δηλαδή επί Μιλόσεβιτς δεν είχαν μεγαλοϊδεατισμο οι Σέρβοι, όχι όχι όχι σου λέω

   1. avatar Γς

    Ανιστόρητε. Μεγαλοιδεατισμός είναι να επεκτείνεις τη χώρα σου πέρα από τα σύνορα της. Όχι να την κρατήσεις ενωμένη από αυτούς που θέλουν να τη διαλύσουν. Έχεις μπερδέψει την ασπίδα με το ξίφος.

    1. avatar Nikath13

     Όχι σου λέω δεν θέλανε οι Σέρβοι από πάντα μέσα από την εθνοκάθαρση να επεκτείνουν μετά το έθνος τους. Χαρακτηριστικο του μεγαλοϊδεατισμου είναι το καθαρό έθνος για αρχή. Όπως έκαναν και οι Τούρκοι το 22

   2. avatar Άμα δεν ξέρεις τι έγινε εκεί, να μη μιλάς

    Ξέρεις τι έδειχνε και τι δεν έδειχνε η καθοδηγούμενη τηλεόραση μας; Ξέρεις τι όργιο διάσπασης παιζόταν ύπουλα εναντίον του Μιλόσεβιτς; ξέρεις ποιοι υποκινούσαν Κροάτες και μουσουλμάνους;

    1. avatar Nikath13

     Ξέρω τούς ομαδικούς τάφους και τις σφαγές που έκαναν οι Σέρβοι

 3. avatar Γερμανοτσολιάδες

  Οι προδότες που παρέδωσαν τον ήρωα Ράντοβαν Κάρατζιτς στους γκάγκστερ που βομβάρδισαν τη Σερβία,
  θέλουν εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες!

  1. avatar Albania superiority

   Ο Οτσαλάν κατά του ελληνικού Δημοσίου για να δικαιωθεί

   Το 2008 οι δικηγόροι του Οτσαλάν καταθέτουν αγωγή κατά της Ελλάδας, με σκοπό όπως υποστηρίζουν "να αναδειχτεί η παράβαση της νομιμότητας από το ελληνικό κράτος, να φανούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η παράδοση του Α. Οτσαλάν, να μαθευτεί πώς έγινε αυτό το έγκλημα σε βάρος του, να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη". Το ποσό που διεκδικούν είναι συμβολικό, καθώς περισσότερη σημασία έχει η αναγνώριση της προδοσίας.

  2. avatar Albania superiority

   Το όνομα Αμπντουλάχ Οτζαλάν (Abdullah Öcalan) σου λέει κάτι ... εκεί στο Ναιρομπι που εσεις η ελληνες το παραδώσατε στους τουρκους .. εεε

 4. avatar πότε

  θα δικάσετε τον μπούς για ανάλογα εγκλήματα;

 5. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Οι Έλληνες φασίστες που βοήθησαν στην σφαγή θα πληρώσουν άραγε;

  1. avatar Nikath13

   Όχι, εδώ μετά βίας και πλήρωσε αυτός εδώ

   1. avatar Ξεφτιλισμένο ορφανό του Στάλιν

    ντροπή του Παναθηναϊκού, εσείς πληρώσατε μόνο εν μέρει στην Μακρόνησο. Το υπόλοιπο πρέπει να το πληρώσετε σε άλλη ξέρα

    1. avatar Nikath13

     Που κολλάει ο πατερουλης σας στη συζήτηση; Αλλά κανονικά έπρεπε να πάνε και όσοι τον βοήθησαν μέσα, οπότε άσε μην μιλάς

     1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

      Το κολλημένο μυαλό των ναζιστων δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα πέρα από Μυρτώ Στάλιν και μαδουρο. Από το πολύ το τακα τακα έχει κολλήσει η κασέτα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει