Ένας βασιλίσκος στη Βαρσοβία

Ένα από τα πιο τρομακτικά τέρατα της αρχαίας μυθολογίας έχει τη δική του θέση στην πρωτεύουσα της Πολωνίας


ΚΟΣΜΟΣ
3:25
13/03/2019
Ένας βασιλίσκος στη Βαρσοβία
5
loading

Ο βασιλίσκος είναι ένα από τα πιο τρομακτικά τέρατα της αρχαίας μυθολογίας. Τον συναντήσαμε, πρόσφατα, στο δεύτερο βιβλίο του Χάρι Πότερ (και την αντίστοιχη κινηματογραφική ταινία). Στη Βαρσοβία υπάρχει ένας θρύλος γι' αυτό το τέρας. Κι ένα άγαλμά του!

Λέγεται ότι στα πολύ παλιά χρόνια, στα υπόγεια ενός ερειπωμένου κάστρου εκεί που σήμερα βρίσκεται η Πλατεία Αγοράς της Παλιάς Πόλης, ζούσε ένας βασιλίσκος που τη μέρα κοιμόταν και όταν έπεφτε το βράδυ έβγαινε απ' το άντρο του κι έκοβε βόλτες στην πόλη. Κρυμμένος στο σκοτάδι, με το βλέμμα του έκανε πέτρα όσους έμπαιναν στο οπτικό του πεδίο. Κατάστρεφε κτήρια κι έκλεβε ζωντανά και πλούτη και, στο διάβα των χρόνων, συγκέντρωσε έναν μεγάλο θησαυρό.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Πολωνίας είχαν αποδεχθεί τη μοίρα τους. Έως ότου έφτασε στην πόλη ένας ράφτης, ονόματι Γιαν Σλάζακ. Αν και ο ράφτης υπολόγιζε να μείνει για λίγο στην πόλη, τον συνέλαβαν, ψευδώς τον κατηγόρησαν για φόνο και τον καταδίκασαν σε θάνατο. Κι αυτό θα ήταν το τέλος του αν δεν παρενέβαινε ένας σιδεράς που το παιδί του πρόσφατα είχε πετρώσει ο βασιλίσκος. Ο σιδεράς πρότεινε να αρθεί η καταδίκη του Σλάζακ αν ο ράφτης κατάφερνε να σκοτώσει το κτήνος. Το δημοτικό συμβούλιο συναίνεσε, καθώς ήταν σίγουροι ότι το ξημέρωμα θα έβρισκε τον Σλάζακ νεκρό.

Ο ράφτης ετοιμάστηκε να αντιμετωπίσει τον βασιλίσκο: αγόρασε έναν μεγάλο καθρέφτη και, το δειλινό, χώθηκε στα υπόγεια του ερειπωμένου κάστρου ενόσω το τέρας ακόμη κοιμόταν. Έβαλε τον καθρέφτη μπροστά του κι έκανε θόρυβο να τον ξυπνήσει. Ο βασιλίσκος αναπήδησε, έτοιμος να επιτεθεί στον εισβολέα, αλλά με το που κοίταξε την αντανάκλασή του στον καθρέφτη αμέσως πέτρωσε. Κι ο Σλάζακ έγινε ήρωας.

Στις ημέρες μας, η Βαρσοβία θυμάται τον μυθικό βασιλίσκο, κυρίως με τοιχογραφίες σε διάφορα σημεία της πόλης. Σε ένα όμως σημείο υπάρχει άγαλμά του. Είναι έξω από ένα εστιατόριο στην Πλατεία Αγοράς, που έχει πάρει το όνομά του: Bazyliszek Restaurant.

Ο βασιλίσκος κάθεται εντυπωσιακός πάνω από την πινακίδα του εστιατορίου και τα μάτια του είναι κόκκινοι γλόμποι που λαμπυρίζουν κι απειλούν ακόμη τους κατοίκους της πόλης, κατά πώς αρμόζει στην παλιά φήμη του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Celtic

  Τυφλα να εχει ο μύθος της Μέδουσας... Και για να καταλάβω, το διαφημιστικό αγαλματάκι ενός εστιατορίου, παίρνει διαστάσεις ιστορικού μνημείου της πόλης;;;

   1. avatar Celtic

    Ναι, το λέω κάπως ειρωνικά για να επισημάνω την υπερβολή στο ύφος του τίτλου του άρθρου.

    1. avatar dk.

     Στο συγκεκριμένο εστιατόριο "Bazyliszek", το 1991 δηλαδή λίγο μετά την πτώση (πτώση ?) του κομμουνισμού, έφερα μια συσκευή ντόνερ και ότι χρειάζεται για τα σουβλάκια. Μέσα σε δύο ώρες, σε ένα stand, στη μέση της "παλιάς αγοράς", πούλησα έτσι κλασικά 25 τεμ. "Greek gyros with pitta bread, tomato & tzatziki", με πολύ καλά υλικά από μια ελληνικής καταγωγής, γερμανο-πολωνική εταιρία “Star Foods” (αδελφή της Chipita) . Για να εκπαιδεύω το προσωπικό τους. Παρά που ήταν ένα κρύο και βροχερό, βροχερό Σάββατο (και τότε ακόμα εργάσιμη μέρα). Η επόμενη μέρα ήταν μια ηλιόλουστη Κυριακή με πολύ κόσμο ! - και αυτοί […] χωρίς την βοηθεια μου πια… πούλησαν 2 τεμάχια pitta-gyros... και είπαν ότι "δεν είναι καλώ το προϊόν γιατί δεν το θέλουν πελάτες".

 2. avatar dk.

  Σωστό! Και υπάρχει ακόμα, κάτω από την πόλη μια υπόγεια λίμνη με Χρυσή Παπιά, παρά που από αρκετά χρόνια κανένας δεν έχει βρει το δρόμο εκεί. Υπάρχει και ο Κροκόδειλος. Ήταν τρις η ώρα το πρωί.. ο commandate Φιντέλ Κάστρο, σε αρκετά καλή διάθεση έκανε βόλτα στην Stare Miasto (Παλιά Πόλη) της Βαρσοβίας... πολύ φιλικά ομιλώντας με μικροέμπορους και το κατώτερο προσωπικό εστιατόριων... Και πού είναι ο κροκόδειλος ? - ρωτά τους σερβιτόρους του εστιατόριου "Ο κροκόδειλος"... - Καταστράφηκε στην διάρκεια [πολωνικής] εξέγερσης, το 1944...- του απαντάνε. Και τι έκανες εσύ τότε ? - ρωτάει μια πωλήτρια λουλουδιών. Εδώ ήμουν αντάρτισσα ! Μετά από μερικές εβδομάδες έρχεται ήρθε μια diplomatic courier αποστολή από την Κούβα. Ένας μικρός κροκόδειλος για το εστιατόριο. Και εισιτήρια αεροπλάνου με voucher διακοπών για την πρώην αντάρτισσα, που τώρα πούλαγε λουλούδια.

  Και εδώ ο Commandante σε μια στολή Πολωνών ανθρακωρύχων. Του πάει μια χαρά ! https://www.tygodnikprzeglad.pl/wp-content/uploads/2016/12/en_00156865_0015-800x500_c.jpg

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει