Λίγες ώρες ζωής απομένουν στον ιστορικό ηγέτης των Ριζοσπαστών της Ιταλίας, Μάρκο Πανέλα, αν δεν γίνει κάτι για να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, με αίτημα την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων στη χώρα, δήλωσε σήμερα στέλεχος του κόμματός του.

Ο 82χρονος Πανέλα εισήχθη χθες το βράδυ σε νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του θεωρείται κρίσιμη από τους γιατρούς.

Ο παλαίμαχος Ιταλός πολιτικός δέχθηκε μόνο να μασήσει δυο καραμέλες, για να πάρει δυνάμεις και να μπορέσει να μιλήσει με τους δημοσιογράφους.

Στο κόμμα του και στον ίδιο τον ριζοσπάστη ηγέτη, η Ιταλία οφείλει πολιτικές μεταρρυθμίσεις όπως το δικαίωμα στο διαζύγιο και στην άμβλωση.

Εδώ και χρόνια ο Πανέλα αγωνίζεται για να θεσπιστεί η αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών και να υπάρξει νομική αναγνώριση των ζευγαριών που συζούν, ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων.

«Χθες βράδυ ο Μάρκο δέχθηκε να εισαχθεί σε νοσοκομείο. Πρέπει όμως να δοθεί μια ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά του διότι, αν δεν διακόψει την απεργία πείνας και δίψας, του μένουν μόνον λίγες ώρες ζωής», δήλωσε η Ρίτα Μπερναρντίνι, μέλος των ριζοσπαστών που έχει εκλεγεί στην βουλή της Ρώμης με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).
Οι ιταλικές φυλακές παρουσιάζουν χρόνιο, εντονότατο πρόβλημα υπερπληθυσμού. Οι κρατούμενοι είναι 67.437, ενώ η θεωρητική χωρητικότητά τους, δεν ξεπερνά τις 45.281 θέσεις.

Από τις αρχές του 2012, οι αυτοκτονίες κρατουμένων έχουν ξεπεράσει τις πενήντα.