Μπορεί πολλοί να πιστεύουν πως το Brexit αφορά τους διαδρόμους των Βρυξελλών ή της Ντάουνινγκ Στριτ, όμως ειδικά στην περίπτωση που η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ γίνει χωρίς συμφωνία, το λεγόμενο άτακτο Brexit, τότε οι Βρετανοί θα δουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους

Αρχικά, στο πιάτο τους.

Ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία σημαίνει πως η Βρετανία θα μείνει χωρίς το πλαίσιο των βασικών εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες, και θα περιοριστεί σε όσα ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Και καθώς η χώρα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές, όπως εξηγεί το Bloomberg, και είναι προορισμός πολλών τροφίμων εδώ και αιώνες, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς από τι θα αποτελείται ένα βρετανικό πιάτο σε έναν κόσμο με «δύσκολο» εμπόριο.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ακριβώς τι θα συμβεί σε αυτό το στάδιο. Το Bloomberg θεωρεί σχεδόν απίθανο να σταματήσουν πλήρως οι εισαγωγές τροφίμων, ωστόσο γίνεται και προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο. Σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρχουν άφθονο κρέας και πατάτες, αλλά λίγα φρούτα και λαχανικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση, διατροφικά, μπορεί να διαμορφωθεί ως εξής:

Γάλα και αυγά υπάρχουν σε αφθονία στη Βρετανία, οπότε δεν αναμένεται να λείψουν. Μπορεί όμως να εξαφανιστούν δημοφιλή προϊόντα, όπως το ιρλανδικό βούτυρο και το τσένταρ. Οι κτηνοτρόφοι στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα μπορούν να στέλνουν γάλα από την άλλη πλευρά των συνόρων, για επεξεργασία, και οι τυρο-λάτρεις θα πρέπει να αποχαιρετήσουν το γαλλικό μπρι και την ιταλική παρμεζάνα.

Τα λαχανικά θα είναι πολύ λιγότερα, και όσα απομένουν θα είναι πιο ευάλωτα. Τα νωπά αναμένεται να πληγούν περισσότερο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των φρούτων που καταναλώνει και περίπου τα μισά λαχανικά του. Από τις βρετανικές φάρμες, κάθε Βρετανός θα μπορεί να παίρνει κάτι λιγότερο από δύο κιλά φράουλες τον χρόνο, 200 γραμμάρια βατόμουρα, μία μπανάνα και θα πρέπει να ξεχάσει το αβοκάντο.

Θα έχει ωστόσο στη διάθεσή του φασόλια, καρότα και διαφόρων ειδών ρίζες. Μπρόκολα θα υπάρχουν στα ράφια των οπωροπωλείων μόνο τον μισό χρόνο. Ντομάτες μόνο για ειδικές περιπτώσεις, καθώς οι Βρετανοί αγρότες παράγουν μόνο το ένα πέμπτο των συνολικών ετήσιων πωλήσεων, εκ των οποίων οι μισές το καλοκαίρι.

Ως προς τα κρέατα, το αρνίσιο αφθονεί στη Βρετανία, που είναι μία από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς. Αναλογούν επίσης 22 κιλά κοτόπουλο και 13 κιλά μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος σε κάθε άτομο τον χρόνο, αν και στην αναλογία αυτή περιλαμβάνονται και κομμάτια του ζώου που δεν χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στη χώρα και σήμερα πωλούνται στο εξωτερικό.

Αλλαγή θα υπάρξει και στη διατροφή των ζώων, καθώς από τις ζωοτροφές θα εκλείψουν το καλαμπόκι και η σόγια, που είναι εισαγόμενα.

Δεν αναμένεται να λείψει το ψωμί, καθώς καλλιεργείται αρκετό σιτάρι για την παραγωγή αλευριού. Ωστόσο ζύμες πίτσας και ποικιλίες σιταριού με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης χρησιμοποιούν άλευρα που παράγονται σε άλλα κλίματα.

Σε ό,τι αφορά τα θαλασσινά και τα φημισμένα fish ‘n chips, αυτή τη στιγμή γίνονται μεγάλες εισαγωγές από τη Νορβηγία και την Ισλανδία, αλλά και οι Βρετανοί ψαράδες πωλούν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής τους στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο. Οπότε αναμένεται να παραμείνουν σε αφθονία καβούρια, αστακοί και γαρίδες.

Και όσοι προτιμούν τις πατάτες δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα. Η χώρα παράγει περίπου τα ¾ της ποσότητας που καταναλώνει- αν και αναμένεται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε εισαγόμενα, κυρίως επεξεργασμένα, προϊόντα.

Οι καθυστερήσεις και η συσσώρευση προϊόντων στα λιμάνια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ- ακόμα και στο απολύτως ταυτισμένο με τη Βρετανία τσάι. Η εισαγωγή γίνεται κυρίως μέσω της East India Company, εδώ και αιώνες. Εισαγόμενες είναι και οι ποικιλίες του πρωινού καφέ, ενώ προφανώς πολλά ποτήρια κρασιού είναι πιθανό να μείνουν άδεια σε περίπτωση no deal Brexit. Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, οι εισαγωγές κρασιού από την ΕΕ έφτασαν το 2017 τα 480 εκατ. φιάλες.

Τα καλά νέα για τους πότες είναι πως περίπου είκοσι εκατομμύρια βαρέλια ουίσκι ωριμάζουν αυτή τη στιγμή στη Σκοτία ενώ όσοι προτιμούν τη μπίρα, μπορούν να στηρίζονται στο βρετανικό κριθάρι.