Η διεθνής οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) καταδίκασε σήμερα τη χρήση από το συριακό στρατό, με ρίψεις από αεροπλάνα, εμπρηστικών βομβών, οι οποίες προκαλούν σοβαρά εγκαύματα και τον κάλεσαν να σταματήσει αμέσως την πρακτική αυτή.

«Μάς ανησυχεί το γεγονός ότι στη Συρία έχει αρχίσει να γίνεται χρήση εμπρηστικών βομβών που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στους πολίτες και σημαντικές ζημιές στις περιουσίες όταν χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές», δήλωσε ο Στιβ Γκουζ, διευθυντής του αρμόδιου για τους εξοπλισμούς τμήματος της οργάνωσης.

«Η Συρία πρέπει να σταματήσει αμέσως τη χρήση τους», τόνισε και υπογράμμισε ότι 106 χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους, αλλά όχι η Συρία.

Σύμφωνα με την HRW, από τα μέσα Νοεμβρίου, έγινε χρήση των σοβιετικής κατασκευής αυτών βομβών τουλάχιστον τέσσερις φορές: στη Νταράγια και τη Μπαμπίλα, στα περίχωρα της Δαμασκού, στο Κουσέιρ της επαρχίας Χομς και στη Μααρέτ αλ-Νουμάν της επαρχίας Ιντλίμπ.

«Τα όπλα αυτά μπορεί να περιέχουν εμπρηστικές ουσίες όπως το ναπάλμ, ο θερμίτης ή ο λευκός φώσφορος. Προκαλούν επώδυνα εγκαύματα τα οποία μπορούν να φθάσουν ως τα οστά και επίσης να βλάψουν το αναπνευστικό σύστημα», τονίζει η οργάνωση.