Να «παραμερίσει» καλούν τον Άσαντ οι Φίλοι της Συρίας

Ο διεθνής παράγοντας αναγνωρίζει την αντιπολίτευση ως τον «νόμιμο εκπρόσωπο του λαούς της Συρίας»


ΚΟΣΜΟΣ
19:16
12/12/2012
Να «παραμερίσει» καλούν τον Άσαντ οι Φίλοι της Συρίας
loading

Ως το «νόμιμο αντιπρόσωπο» του συριακού λαού αναγνώρισαν σήμερα το νέο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης οι διεθνείς δυνάμεις που έχουν ταχθεί στο πλευρό της εξέγερσης ενάντια στον καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ.

Κατά τη συνάντησή τους στο Μαρακές τα μέλη της ομάδας των «Φίλων της Συρίας» κάλεσαν τον 'Ασαντ «να παραμερίσει» και τον προειδοποίησαν να μην κάνει χρήση χημικών όπλων.

'Ωρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωνε ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει το νέο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου.

«Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν τον Εθνικό Συνασπισμό ως το νόμιμο αντιπρόσωπο του συριακού λαού και ως την οργάνωση-ομπρέλα υπό την οποία συσπειρώνεται η συριακή αντιπολίτευση», τονίζεται στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της διάσκεψης του Μαρακές, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς.

Στη διάσκεψη αυτή συμμετέχουν πολλές δυτικές και αραβικές χώρες που διάκεινται εχθρικά στο συριακό καθεστώς, αλλά όχι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν που υποστηρίζουν τον 'Ασαντ και έχουν μπλοκάρει τις προσπάθειες για την άσκηση μεγαλύτερων πιέσεων στο Σύρο πρόεδρο.

«Ο Μπασάρ αλ-'Ασαντ έχει χάσει κάθε νομιμότητα και πρέπει να παραμερίσει για να επιτρέψει μια δημοκρατική μετάβαση», αναφέρεται στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος.

Αναφερόμενοι στις πληροφορίες δυτικών μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις οποίες ο 'Ασαντ ίσως κάνει χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Μαρακές τονίζουν ότι «οιαδήποτε χρήση χημικών στη Συρία θα είναι απεχθής και θα προκαλέσει μια σοβαρή απάντηση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας».

Οι συμμετέχοντες ανακοινώνουν τη δημιουργία ενός ταμείου ανακούφισης του συριακού λαού και καλούν χώρες και οργανισμούς να συνεισφέρουν σ΄αυτό.

Οι Φίλοι της Συρίας καλούν, επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια «ουσιαστική και αυστηρή απάντηση» στην κρίση και απευθύνουν έκκληση στις χώρες που υποστηρίζουν τον 'Ασαντ να επανεξετάσουν τις θέσεις τους.

Παρόλο που το κείμενο δεν δεσμεύεται σαφώς για τον εξοπλισμό των ανταρτών, διπλωμάτης δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη «νόμιμη ανάγκη του συριακού λαού να αμυνθεί απέναντι στο βίαιο και σκληρό καθεστώς του 'Ασαντ».

'Ενας άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τους αντάρτες στο μέλλον, αλλά ότι θα ζητήσουν διαβεβαιώσεις για το πού θα διοχετευτούν τα όπλα αυτά, επικαλούμενες πολλές αγριότητες που διεπράχθησαν από αντάρτες και την παρουσία ακραίων ισλαμιστών στις τάξεις τους.

Δυτικοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν με διοικητές της νεοσυσταθείσας στρατιωτικής διοίκησης των ανταρτών, στην Τουρκία, την προσεχή εβδομάδα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει