Η σκηνή στο φουαγιέ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Λετονίας διαδραματίστηκε τον Μάιο του 2015, αλλά δεν ξεχνιέται. Σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποδέχεται τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν με ένα… χαστουκάκι στο πρόσωπο και τις λέξεις: «Ο δικτάτορας έρχεται».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας αστειεύθηκαν -άλλωστε και οι δυο ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- αλλά το μήνυμα είχε σταλεί. Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, η έκρηξη μεταξύ των δύο ανδρών δεν άργησε να έρθει. O Ούγγρος πρωθυπουργός κατηγόρησε με σφοδρότητα τον πρόεδρο της Κομισιόν για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, κάνοντας μάλιστα λόγο για σύμπλευση με τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος. «Οι Βρυξέλλες βρίσκονται υπό τον έλεγχο μιας φιλομεταναστευτικής πλειοψηφίας», είπε ο Όρμπαν κατά την εβδομαδιαία συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο Kossuth Rádio, κατηγορώντας ευθέως τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε όμως ρήγμα στους κόλπους του ΕΛΚ και μάλιστα λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές, όπου η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά αγωνίζεται για τη νίκη του υποψηφίου της Μάνφρεντ Βέμπερ και την ανάδειξή του σε νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Μια υποψηφιότητα που χρειάζεται φυσικά και τις ψήφους των ευρωβουλευτών του Όρμπαν.

«Οι επιθέσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού εναντίον του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προκαλούν μια διαμάχη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τρεις μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, έγραψε η γερμανική Die Welt.

«Πολλοί απαιτούν τον αποκλεισμό του κόμματος του Όρμπαν από το ΕΛΚ αλλά ο κορυφαίος υποψήφιός του Μάνφρεντ Βέμπερ διστάζει» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα .

«Με τις πράξεις και τις ιδέες του, ο κ. Όρμπαν έχει διαφοροποιηθεί από το ιδεολογικό πλαίσιο που έχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και κυρίως η Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Νομίζω ότι πρέπει να κρατήσει το ΕΛΚ αποστάσεις από συμπεριφορές, ιδέες και νοοτροπίες που δεν δίνουν την αίσθηση ότι κινούνται στο πλαίσιο του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού. Όποιος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει με τη συμπεριφορά, με τη λογική και τις ιδέες του να επιβεβαιώνει τις αξίες και τις αρχές που έχουν οδηγήσει όλα τα κόμματα που ανήκουν σε αυτή την “οικογένεια” των κομμάτων στο να είναι μαζί» τόνισε ο κ. Τζαβάρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλλά και οι φωνές εντός του συντηρητικού ΕΛΚ για να εκδιωχθεί ο Όρμπαν και το κόμμα του, πληθαίνουν.

Κάτι τέτοιο όμως θα μείωνε τις πιθανότητες του υποψήφιου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Παρά τις εκκλήσεις στους κόλπους του ΕΛΚ για την αποπομπή του Όρμπαν λόγω των συνεχών επιθέσεων κατά των Βρυξελλών και την ανοικτή ιδεολογική αμφισβήτηση της ΕΕ από τον αυταρχικό ηγέτη της Ουγγαρίας -κάτι ασύμβατο με τις θέσεις του ΕΛΚ- ο επικεφαλής του ΕΛΚ Βέμπερ δεν έχει ακόμη πειστεί να απαιτήσει την απομάκρυνση του Fidesz» γράφει η Die Welt.