Τη θλίψη της εξέφρασε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετά την απόφαση τριών βουλευτών να αποχωρήσουν από το Συντηρητικό Κόμμα και να παραμείνουν στο βρετανικό Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητοι, καταφέροντας πλήγμα στην προσπάθειά της να συσπειρώσει το κόμμα της γύρω από τα σχέδιά της για το Brexit.

Οι βουλευτές ανακοίνωσαν πως παραιτούνται «λόγω αυτής της καταστροφικής διαχείρισης του Brexit από τη βρετανική κυβέρνηση».

«Λυπάμαι για την απόφασή τους» αναφέρει η Μέι σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως η διαδικασία του Brexit ποτέ δεν επρόκειτο να είναι εύκολη. «Αλλά με την υλοποίηση της διακήρυξής μας και την εφαρμογή της απόφασης του βρετανικού λαού, κάνουμε το σωστό για τη χώρα μας. Και με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να προχωρήσουμε προς ένα πιο φωτεινό μέλλον».

Ποιες είναι οι βουλευτίνες που αποχώρησαν

Άννα Σούμπρι

Η Σούμπρι είναι πρώην υπουργός η οποία έχει εκφραστεί επανειλημμένα κατά του Brexit, έχει στηρίξει και τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ενώ έχει εκφραστεί και κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Νωρίτερα φέτος δέχθηκε φραστική επίθεση από διαδηλωτές υπέρ του Brexit στη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης. Η Σούμπρι εξελέγη βουλευτής πρώτη φορά το 2010.

Χάιντι Άλεν

Η Άλεν πραγματοποίησε εκστρατεία υπέρ του “Remain” (της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ) πριν το δημοψήφισμα του 2016 και έκτοτε αναφέρεται συχνά στους κινδύνους που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία. Εξελέγη βουλευτής το 2015 και στηρίζει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Σάρα Ουόλαστον

Η Ουόλαστον ανήκει στο Συντηρητικό Κόμμα από το 2010 και ηγείται μιας ομάδας βουλευτών που προεδρεύουν σε κοινοβουλευτικές επιτροπές. Γιατρός η ίδια, έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στο σύστημα υγείας της χώρας.

Την ίδια ώρα, το Εργατικό κόμμα ζητά τη δυνατότητα αναπληρωματικής εκλογής από τους ψηφοφόρους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εκλέχθηκε κάποιος βουλευτής που παραιτήθηκε, μετά την παραίτηση των οχτώ βουλευτών του, οι οποίοι ωστόσο είχαν εκλεγεί στην περιφέρειά τους με το κόμμα των Εργατικών.

Η υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να αιτηθούν την ανάκληση του βουλευτή τους, αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η ποινή φυλάκισης. Επιπλέον, για να ισχύσει η αίτηση ανάκλησης θα πρέπει να συγκεντρωθεί ένας αριθμός υπογραφών που να αντιστοιχεί στο 10% των ψηφοφόρων, σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Το κόμμα των Εργατικών ζητά αλλαγή στη νομοθεσία ώστε οι ψηφοφόροι να μπορούν να ξεκινήσουν την διαδικασία ακόμη και όταν ένας βουλευτής εγκαταλείψει την πολιτική αφοσίωση στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο στενός συνεργάτης του ηγέτη των Εργατικών και επικεφαλής του γραφείου του Τζον Τρίκετ υποστήριξε ότι οι κοινότητες δεν θα πρέπει να περιμένουν πέντε χρόνια για να δράσουν εάν αισθάνονται ότι ο βουλευτής τον οποίο εξέλεξαν δεν εκπροσωπεί σωστά τα συμφέροντά τους και τόνισε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ενισχύει τους πολίτες και θα είναι ένα από τα πολλά μέτρα που το Εργατικό κόμμα θα εξετάσει για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική σε αυτή τη χώρα.

Η Τερέζα Μέι επιστρέφει στις Βρυξέλλες χωρίς μεγάλες προσδοκίες

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επιστρέφει σήμερα στις Βρυξέλλες σε αναζήτηση τροποποιήσεων της συμφωνίας του Brexit, στην οποία έχει η ίδια καταλήξει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μην έχοντας να προτείνει αποδεκτή λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, μάλλον θα προσκρούσει πάλι στις ευρωπαϊκές θέσεις που δεν αφήνουν περιθώρια για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την συμφωνία εξόδου και ειδικότερα για το ιρλανδικό backstop.

Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί στις 19:30 ώρα Ελλάδος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι δεν περιμένει να υπάρξει πρόοδος, με φόντο τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ματαίως «περιμένει ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις» από το Λονδίνο.

Παράλληλα, ανώτατη διπλωματική επιτροπή της ΕΕ δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες εξανεμίζεται, προειδοποιώντας ότι η Τερέζα Μέι δεν βρίσκεται καν κοντά σε κάποια διαπραγματευτική πρόταση.

Η Τερέζα Μέι αναζητεί στις Βρυξέλλες κάτι που θα πείσει τους ευρωφοβικούς των Τόρις ότι το backstop δεν θα κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο επ΄αόριστον προσδεδεμένο στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Για τον λόγο αυτόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit θα επισκεφθούν τις προσεχείς ημέρες τις Βρυξέλλες αναζητώντας ένα «νομικό κείμενο» που θα προσφέρει «εγγυήσεις» για το backstop.

Παράλληλα, η Μέι βγάζει από το ντουλάπι την συμβιβαστική πρόταση Malthouse, η οποία είχε ως στόχο να ενώσει τους Τόρις γύρω από μία λύση τεχνολογικού χαρακτήρα για τα ιρλανδικά σύνορα που θα αντικαθιστούσε το backstop. Η ΕΕ απαντά ότι οι εναλλακτικές στο backstop διευθετήσεις που προτείνει ο συμβιβασμός Malthouse δεν υφίστανται και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση για την μη επαναφορά των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία. Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ειδικότερα ότι ο συμβιβασμός Malthouse δεν μπορεί να γίνει δεκτός διότι αυτό θα σήμαινε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό δίκαιο στα ίδια τα σύνορά της.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές αντιμετωπίζουν την λύση Malthouse ως επιτομή της ατμόσφαιρας «madhouse» (τρελοκομείου) στο Ουέστμινστερ καθώς το ρολόι συνεχίζει να χτυπά