Να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός κάλεσε σήμερα από το Κάιρο τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Γάζα ο Μπαν Κι Μουν.

«Το μήνυμά μου είναι σαφές: όλες οι πλευρές πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάπαυση του πυρός. Κάθε νέα κλιμάκωση θα έθετε σε κίνδυνο όλη την περιοχή και αυτό πρέπει να αποτραπεί», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι, μετά τις συνομιλίες που είχε μαζί του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

«Μια χερσαία ισραηλινή επιχείρηση θα σημάνει επικίνδυνη κλιμάκωση. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί ζουν με το φόβο μιας ακόμη αεροπορικής επιδρομής. Αμεσα βήματα πρέπει να γίνουν από όλους ώστε να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση, όπως μια χερσαία επιχείρηση που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία”, είπε. “Καλώ την ισραηλινή ηγεσία να σταματήσει τη στρατιωτική βία» είπε.

Ο Μπαν είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες υπό τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για τερματισμό της σύγκρουσης. «Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το Ισραήλ έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά του που πρέπει να γίνουν σεβαστές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά μια χερσαία επιχείρηση που θα οδηγούσε σε επικίνδυνη κλιμάκωση» πρόσθεσε.

Μετά την Αίγυπτο ο Μπαν Κι Μουν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ για να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.