Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες για τη Λωρίδα της Γάζας με τη Χίλαρι Κλίντον να μεταβαίνει σήμερα στην Ιερουσαλήμ προκειμένου αύριο να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ σήμερα θα μιλήσει με τον Νετανιάχου και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ταυτόχρονα ισραηλινός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ διακόπτει προσωρινά κάθε σχέδιο χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκρίνουν κείμενο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο απειλεί να πλήξει, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η αμερικανίδα πρεσβευτής Σούζαν Ράις.

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προτείνει κείμενο απόφασης για άμεση κατάπαυση του πυρός, εάν οι 15 χώρες-μέλη δεν κατορθώσουν μέχρι τις 16:00 ώρα Ελλάδος σήμερα να συμφωνήσουν επί κειμένου που θα ζητεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ και οι χώρες της περιοχής εργάζονται ενεργητικά μέσω των διπλωματικών τους δικτύων για να διαπραγματευθούν τον τερματισμό της βίας, μία αποκλιμάκωση», είπε η Σούζαν Ράις, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες των χωρών της Μέσης Ανατολής.

«Είναι ζωτικής σημασίας κάθε ενέργεια του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενισχύει τις πιθανότητες τερματισμού των εχθροπραξιών και να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να περιορίσει ή να πλήξει τις πιθανότητες αυτές. Αυτός είναι ο στόχος μας στις συνομιλίες και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου αυτού», δήλωσε η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

Νωρίτερα, η Ρωσία κατηγόρησε εμμέσως τις ΗΠΑ ότι μπλοκάρουν κείμενο απόφασης που υποστηρίζεται από τις αραβικές χώρες και ζητεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Μαρόκο, που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατέθεσε την Πέμπτη κείμενο που καλεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο το κείμενο δεν αναφέρεται στην εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους, προκαλώντας τη διαφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πρότειναν χθες τροποποιήσεις στο κείμενο αυτό. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του οι προτάσεις αυτές για την σημαντική τροποποίηση του κειμένου υποκρύπτουν τη βούληση παράτασης των συνομιλιών.

Η Ρωσία έχει προτείνει επίσης τη σύγκληση του Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή, αποτελούμενο από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.