Το «μη χείρον βέλτιστο» αποτελεί για την Κούβα η επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όπως υποστήριξαν διάφοροι αναλυτές, δίχως ωστόσο να αναμένουν «σημαντικές μεταβολές» στην πολιτική της επιβολής εμπάργκο που ακολουθεί η Ουάσιγκτον κατά της κυβέρνησης της νησιωτικής χώρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση από τις αρχές της χώρας, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης απλά μετέδωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών χωρίς σχολιασμό.

«Η επανεκλογή του Ομπάμα είναι το μη χείρον βέλτιστον για την Κούβα, είναι μάλλον θετική, σε σύγκριση με ό,τι μπορεί να σήμαινε η εκλογή του άλλου υποψηφίου», του ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος δεσμευόταν ότι θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις, δήλωσε ο Κουβανός πανεπιστημιακός Εστέμπαν Μοράλες.

«Είναι πολύ πιο πιθανό να συνεννοηθείς με έναν άνθρωπο λιγότερο αντιδραστικό και πιο έξυπνο», πρόσθεσε ο Κουβανός κοινωνιολόγος, που ειδικεύεται στις κουβανοαμερικανικές σχέσεις, χωρίς να πιστεύει ωστόσο πως «μπορούμε να σκεφθούμε ότι θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στην αμερικανική πολιτική προς την Κούβα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαίρει «μεγάλης δημοτικότητας» μεταξύ των Κουβανών, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο αντιπολιτευόμενος οικονομολόγος Όσκαρ Εσπινόσα. «Η πολιτική του κατέστησε δυσχερές στην κουβανική κυβέρνηση να διατηρήσει το παραδοσιακό κλίμα αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ προκειμένου να δικαιολογήσει την καταπίεση και την οικονομική κρίση», πρόσθεσε ο πρώην πολιτικός κρατούμενος.