«Το κουβανικό μοντέλο δεν είναι πλέον λειτουργικό»

Ο Φιντέλ Κάστρο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του οικονομικού μοντέλου της Κούβας


ΚΟΣΜΟΣ
3:00
09/09/2010
«Το κουβανικό μοντέλο δεν είναι πλέον λειτουργικό»
loading

Την αναποτελεσματικότητα του οικονομικού μοντέλου της Κούβας επεσήμανε ο Φιντέλ Κάστρο σε συνέντευξή του σε Αμερικανό δημοσιογράφο, την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, συντάκτης του περιοδικού «Atlantic Monthly» έγραψε σε ένα μπλογκ ότι ρώτησε τον Κάστρο εάν το κουβανικό μοντέλο αξίζει να εξαχθεί σε άλλες χώρες και εκείνος απάντησε ότι «το κουβανικό μοντέλο δεν είναι πλέον λειτουργικό ούτε για εμάς ».

Η απόψη που εξέφρασε ο Φιδέλ Κάστρο στον Αμερικανό δημοσιογράφο είναι ανάλογη με τη θέση που ανέπτυξε στα κουβανικά Μέσα Ενημέρωσης τον Απρίλιο, συμφωνόντας με τον αδελφό του, Ραούλ, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας.

Ο Γκόλντμπεργκ γράφει στο συγκεκριμένο μπλογκ ότι η Τζούλια Σουέιγκ, ειδική σε θέματα Κούβας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων- ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον και η οποία τον συνόδευσε στην Αβάνα, πιστεύει πως ο Κάστρο παραδέχεται ότι «το κράτος έχει πολύ μεγάλο ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας».

Η άποψη του Φιδέλ Κάστρο θεωρείται ότι ενισχύσει τις προσπάθειες του Ραούλ Κάστρο να χαλαρώσει το ρόλο του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζουν αρκετά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τζούλια Σουέιγκ.

Ο Γκόλντμπεργκ γράφει ότι ο Κάστρο τον προσκάλεσε στην Αβάνα για να συζητήσουν το πρόσφατο άρθρο του για την πιθανότητα σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν, με ενδεχόμενη αμερικανική εμπλοκή, και με αφορμή τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Ο Κάστρο επέκρινε τον Ιρανό πρόεδρο, Αχμαντινετζάντ για αντισημιτισμό και για άρνηση του ολοκαυτώματος, σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει