‘Εκκληση για ηρεμία απηύθυνε σήμερα το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Θρησκείας, το κυριότερο όργανο εκπροσώπησης των μουσουλμάνων στη Γαλλία, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στον μουσουλμανικό κόσμο.

Οι γαλλικές πρεσβείες, τα σχολεία και τα πολιτιστικά κέντρα σε περίπου 20 μουσουλμανικές χώρες θα παραμείνουν σήμερα κλειστά μετά από εντολή από το Παρίσι. Στη γαλλική πρωτεύουσα η αστυνομία βρίσκεται σε επαγρύπνηση μετά την απαγόρευση διαδηλώσεων που είχαν προγραμματίσει ορισμένες μουσουλμανικές οργανώσεις.

Ο Μοχαμέντ Μουσαουί, πρόεδρος του CFCM, περιέγραψε τόσο την επίμαχη αντι-ισλαμική ταινία που προκάλεσε διαδηλώσεις στον μουσουλμανικό κόσμο και τον θάνατο του αμερικανού πρεσβευτή στη Βεγγάζη και τριών ακόμα διπλωματικών υπαλλήλων, όσο και τα σκίτσα του Μωάμεθ ως επιθετικές πράξεις. Έκανε όμως έκκληση στους γάλλους μουσουλμάνους να μη βγουν στους δρόμους να διαδηλώσουν.

Το Charlie Hebdo, μια εβδομαδιαία σατιρική επιθεώρηση, τα γραφεία της οποίας στο Παρίσι τελούν υπό αστυνομική προστασία, δημοσίευσε σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ και την Τετάρτη εξαντλήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά από την κυκλοφορία της. Η διεύθυνση του εντύπου ανακοίνωσε ότι τα σκίτσα σχεδιάστηκαν απλώς για να σατιρίσουν τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ταινία.