Εναντίον των «φανατικών» και «τρελών» αμερικανών Ρεπουμπλικανών καταφέρθηκε ο αυστραλός υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν, εκτιμώντας ότι συνιστούν απειλή για την πρώτη οικονομία του πλανήτη.

«Ας είμαστε ειλικρινείς και ας αναγνωρίσουμε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την πρώτη οικονομία του κόσμου είναι οι φανατικοί και οι τρελοί που έχουν καταλάβει ένα μέρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», δήλωσε ο υπουργός, ένα από τα βασικά στελέχη της κεντροαριστερής αυστραλιανής κυβέρνησης των Εργατικών.

Επανερχόμενος στην απώλεια της αξιολόγησης ΑΑΑ του αμερικανικού χρέους τον Αύγουστο του 2011 επειδή το Κογκρέσο είχε παραλύσει από τις διενέξεις ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, ο Γουέιν Σουάν δήλωσε: «Παρά την καλη θέληση και τις σημαντικές προσπάθειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το εθνικό συμφέρον τίθεται σε ομηρία από την άνοδο της ακραίας πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Tea Party», ενός υπερσυντηρητικού κινήματος.

Το Κογκρέσο έχει παραλύσει από τις διενέξεις ανάμεσα στο Δημοκρατικό στρατόπεδο και την ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, που ελέγχει την κάτω βουλή, σχετικά με τον τρόπο μείωσης του χρέους της χώρας και τα πραγματικά σχέδια δράσης αναβάλλονται συνεχώς γι’ αργότερα.

«Και λίγα πράγματα είναι τόσο ανησυχητικά στην πολιτική όσο ένα πολιτικό κίνημα έτοιμο να αφήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την αποπληρωμή του χρέους για να κερδίσει ένα πόντο. Ολόκληρος ο κόσμος επισημαίνει πως είναι επιτακτική ανάγκη το αμερικανικό Κογκρέσο να φτάσει σε μια συμφωνία για να προωθήσει βραχυπρόθεσμα την ανάπτυ», πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας σε επιχειρηματίες στο Σίδνεϊ.