Το ντοκιμαντέρ του BBC «Our War», που θα προβληθεί απόψε, περιλαμβάνει βίντεο με τις τελευταίες στιγμές ενός αξιωματικού του βρετανικού στρατού, ο οποίος δέχθηκε πυρά από μαχητή Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Η μητέρα του Mark Evison έδωσε την άδεια να προβληθούν οι σοκαριστικές εικόνες που κατέγραψε η κάμερα στο κράνος ενός άλλου στρατιώτη.

Ο 26χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια περιπολίας κι ενώ η ομάδα του έπεσε σε ενέδρα περισσότερων από πενήντα Ταλιμπάν.

Οι στιγμές τρόμου και το χάος της μάχης αποτυπώθηκαν με όλες τις σοκαριστικές λεπτομέρειες. Το φιλμ δείχνει τους εξαντλημένους στρατιώτες να μεταφέρουν τον Evison πίσω στη βάση τους ενώ οι σφαίρες σφυρίζουν γύρω τους.

Συνειδητοποιώντας πόσο πολύτιμα είναι τα λεπτά ο 24χρονος Steven Gadsby σηκώνει τον Evison στους ώμους του και περνά από μία εκτεθειμένη στα πυρά γέφυρα στην ασφάλεια της βάσης τους. Αργότερα του απονεμήθηκε για την κίνησή του αυτή βραβείο ανδρείας.

Καθώς ο Evison κείτεται στο πεδίο της μάχης κι αιμορραγεί ακούγεται να λέει στους άνδρες του: «Χάνομαι… χάνομαι…» ενώ οι άνδρες του τού φωνάζουν «Όχι, όχι, μείνε μαζί μας!»

Η μητέρα του, η 66χρονη Margaret Evison από το νότιο Λονδίνο, εξήγησε για ποιο λόγο επέτρεψε να προβληθούν αυτά τα επώδυνα πλάνα. Το υλικό της δόθηκε τον Απρίλιο του 2010 από τις στρατιωτικές αρχές, ενώ προετοιμάζονταν για τη διερεύνηση του θανάτου του γιου της.

«Σειρές όπως το ‘Our War’ είναι σημαντικές ακόμα και αν προκαλούν σε μένα μεγάλη αναστάτωση. Δείχνουν ακριβώς τι συμβαίνει στον πόλεμο. Γίνονται ακόμα σκληρές μάχες στο Αφγανιστάν. Ελπίζω ο κόσμος να αντιληφθεί πόσο ανθρώπινοι είναι οι στρατιώτες, και πόσο έντιμοι. Ελπίζω ο κόσμος να καταλάβει τι είναι αυτό που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες εκεί έξω, πολεμώντας».

«Θα δω όλη την εκπομπή, θα αναγκάσω τον εαυτό μου να τη δει», προσθέτει η Margaret Evison για την αποψινή προβολή. «Όχι, δεν πρόκειται για απίστευτη δύναμη. Κάνω απλώς μία δουλειά που ο Mark θα ήθελε να γίνει. Δεν θα ήθελε να κάνω τίποτα διαφορετικό με τη ζωή μου. Θα ήθελε να συνεχίσω να ζω…»

Δείτε τις φωτογραφίες και το trailer της εκπομπής