Ξεκίνησε στην Τεχεράνη μια συμβουλευτική σύνοδος για την κρίση στη Συρία έπειτα από πρωτοβουλία του Ιράν, βασικό σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από περίπου 30 εκπροσώπους κρατών που παίρνουν μέρος στη σύνοδο, την οποία άνοιξε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Μεταξύ των παριστάμενων ήταν διπλωμάτες από τη Ρωσία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Στο ξεκίνημα της συνόδου ο Σαλεχί ζήτησε να διεξαχθεί «σοβαρός» διάλογος στον οποίο θα πάρουν μέρος τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και οι ομάδες της αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας ότι ο εσωτερικός διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η κρίση.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πιστεύει ακράδαντα ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω σοβαρών και περιεκτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των ομάδων της αντιπολίτευσης που χαίρουν λαϊκής υποστήριξης στη Συρία», υπογράμμισε ο Σαλεχί.

Εξάλλου ο ιρανός υπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του «απορρίπτει οποιαδήποτε ξένη και στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ενώ υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης». Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «επιθυμία του Ιράν είναι ο τερματισμός της βίας στη Συρία το συντομότερο δυνατό».