Νέα ήθη κι έθιμα εισάγει μια από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών λογιστικής στον κόσμο, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα σε κάποιους νέους υπαλλήλους της να εργάζονται τις ώρες που εκείνοι επιθυμούν.

Το πρόγραμμα «Flexible Talent Network» της PwC επιτρέπει στους υπαλλήλους να καταγράφουν τις δεξιότητές τους και τον προτεινόμενο τρόπο εργασίας όταν κάνουν την αίτησή τους.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η προσέλκυση ικανών ανθρώπων που δεν θέλουν να είναι δέσμιοι του παραδοσιακού ωραρίου «9-5», όπως αναφέρει η εταιρεία.

Ο υπάλληλος μπορεί να επιλέξει από μειωμένο εβδομαδιαίο ωράριο μέχρι το να εργάζεται λίγους μήνες κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτή η ευέλικτη μέθοδος δίνει λιγότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα ή ακόμα και λίγους μήνες εργασίας κατά τη διάρκεια του έτους, εφόσον ο υπάλληλος το επιθυμεί.

Η PwC αποφάσισε να υιοθετήσει τη «gig economy»- η οικονομία δηλαδή που βασίζεται στις ευέλικτες μορφές εργασίας- έπειτα από μελέτη που διενήργησε και η οποία έδειξε ότι σχεδόν το 46% των 2.000 ερωτηθέντων έχει ως προτεραιότητα επιλέγοντας μια δουλειά το ευέλικτο ωράριο και την καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Και η ανταπόκριση των υπαλλήλων σε αυτήν τη νέα πρωτοβουλία που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και δύο εβδομάδες είναι εντυπωσιακή, καθώς μετρά ήδη περισσότερες από 2.000 συμμετοχές.

Εκτός από το ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, υπάρχει και το πρόγραμμα «Back to Business» που απευθύνεται σε ανώτερα στελέχη που επιθυμούν να κάνουν επανεκκίνηση στην καριέρα τους έπειτα από μακρά περίοδο αποχής από την εργασία.

Η επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της PwC, Λόρα Χίντον μιλώντας στο BBC είπε: «Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι για να εργαστούν σε μια μεγάλη εταιρεία πρέπει να ακολουθούν παραδοσιακές εργασιακές μεθόδους. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι αυτό δεν συμβαίνει. Για να προσλάβουμε τους καλύτερους, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται να προσφέρουμε μεγαλύτερη ευελιξία, διαφορετικές επιλογές εργασίας και ένα δρόμο επιστροφής για εκείνους που επιθυμούν να ξαναρχίσουν την καριέρα τους».

Η PwC αναζητά μια μεγάλη γκάμα ικανοτήτων καθώς οι εργασίες που αναλαμβάνει για λογαριασμό πελατών ποικίλλουν.

Οι δεξιότητες που απαιτούνται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Από ειδικευμένους λογιστές με εμπειρία στους λογιστικούς ελέγχους, οι οποίοι μπορούν να παρέμβουν και να βοηθήσουν το μόνιμο προσωπικό σε περιόδους με μεγάλο φόρτο εργασία, μέχρι ανθρώπους με εμπειρία στη διαχείριση έργου, στην πληροφορική, στα ψηφιακά μέσα.

Για παράδειγμα μια υπάλληλος που είναι στο πρόγραμμα «Flexible Talent Network» σπουδάζει οικονομικά στο Λονδίνο και ταυτόχρονα μεγαλώνει δύο παιδιά. Η εταιρεία την προσέλαβε με συμβόλαιο 100 ημερών και εργάστηκε για 10 ημέρες τον Νοέμβριο ώστε να εξοικειωθεί με τις διαδικασίες της PwC. Τον Δεκέμβριο γύρισε στην πατρίδα της την Κίνα για να δει την οικογένειά της και επέστρεψε στην εταιρεία τον Ιανουάριο για να δουλέψει τις υπόλοιπες 90 μέρες σε μια περίοδο που ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος. Η εν λόγω υπάλληλος επικεντρώνεται τώρα στις εξετάσεις της και θα επιστρέψει στο πόστο της τον Οκτώβριο για να υπογράψει μια νέα σύμβαση 100 ημερών με την εταιρεία.