Ζαρίφ: Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα για να σώσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά

«Μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε αν πραγματικά εννοούν αυτά που λένε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις»


ΚΟΣΜΟΣ
18:09
19/08/2018
Ζαρίφ: Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα για να σώσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά
loading

Η Ευρώπη δεν έχει ακόμη επιδείξει ότι είναι πρόθυμη να «πληρώσει το τίμημα» για να σώσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Μετά τη μονομερή αποχώρησή τους από τη συμφωνία αυτή του 2015, οι ΗΠΑ επανέφεραν στις 6 Αυγούστου ορισμένες από τις κυρώσεις τους εναντίον της Τεχεράνης και προειδοποίησαν τις χώρες που θα επιμείνουν να συναλλάσσονται με το Ιράν. Οι Αμερικανοί έδωσαν διορία στις ξένες εταιρείες 90-180 ημέρες για να αποσυρθούν από το Ιράν. Φοβούμενες κυρώσεις εκ μέρους της Ουάσινγκτον πολλές εταιρείες, όπως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σταματούν τη δραστηριότητά τους στο Ιράν.

Σύμφωνα με τον Ζαρίφ, οι ευρωπαϊκές κυβέρνησης άφησαν να εννοηθεί ότι θα λάβουν μέτρα για να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με το Ιράν στον πετρελαϊκό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μετά το δεύτερο κύμα των αμερικανικών κυρώσεων που προβλέπεται τον Νοέμβριο. Πρόκειται όμως μάλλον για «μια διακήρυξη προθέσεων παρά για πρακτικά μέτρα» σχολίασε. «Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι ακόμη έτοιμη να πληρώσει το τίμημα» αψηφώντας τις αμερικανικές κυρώσεις, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

«Οι Ευρωπαίοι λένε ότι (η συμφωνία για τα πυρηνικά) είναι μια επιτυχία για αυτούς στον τομέα της ασφάλειας. Λογικά, κάθε χώρα θα πρέπει να επενδύσει και να πληρώσει το τίμημα για την ασφάλειά της. Πρέπει να τις δούμε να το πληρώνουν εντός των επόμενων μηνών», κατέληξε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει