«Άμεσα και με σκληρό τρόπο» απειλεί να απαντήσει το Ισραήλ σε περίπτωση μεταφοράς συριακών χημικών όπλων στη Χεζμπολάχ, προειδοποίησε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

«Εάν ανακαλύψουμε ότι μεταφέρονται συριακά χημικά όπλα στη Χεζμπολάχ, θα απαντήσουμε με τον πιο σκληρό τρόπο» δήλωσε ο Λίμπερμαν στο ισραηλινό ραδιόφωνο. Επανέλαβε ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστά «αιτία πολέμου, μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να την περάσει κανείς, ένα μήνυμα που έχουμε στείλει προς τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς, τον ΟΗΕ και τη Ρωσία».

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μπένι Γκάντς δήλωσε από την πλευρά του χθες ότι το συριακό καθεστώς ελέγχει το οπλοστάσιό του. «Οι Σύροι αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσουν τα όπλα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, τα όπλα δεν έχουν ακόμα περάσει σε επικίνδυνα χέρια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί», επεσήμανε ο ισραηλινός στρατηγός.

Ο Λίμπερμαν επεχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της χθεσινής απόρριψης από την Ε.Ε. του ισραηλινού αιτήματος να συμπεριληφθεί η Χεζμπολάχ στη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. «Μια τέτοια απόφαση από τους 27 χρειάζεται μια συναίνεση που δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μια ημέρα, σε μια πρώτη συνάντηση. Ομως εξασφαλίσαμε ευρεία υποστήριξη από τους Ευρωπαίους», τόνισε ο Λίμπερμαν στη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.