Και δήμιος του Ιορδανού πιλότου και ύποπτος για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Ο φόνος το 2015 στη Συρία είχε κινηματογραφηθεί από το Ισλαμικό Κράτος


ΚΟΣΜΟΣ
19:03
06/07/2018
Και δήμιος του Ιορδανού πιλότου και ύποπτος για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες
1
loading

Η βελγική αστυνομία αναγνώρισε έναν από τους υπόπτους για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2015-2016 στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ως τον έναν από τους δημίους του Ιορδανού πιλότου, ο φόνος του οποίου στις αρχές του 2015 στη Συρία είχε κινηματογραφηθεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και είχε συγκινήσει ολόκληρο τον κόσμο.

Η πληροφορία, η οποία δημοσιεύεται από τη βελγική εφημερίδα La Derniere Heure (DH), επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από πηγή στην υπόθεση.

«Είναι ακριβές, μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι ήταν αυτός», δήλωσε η πηγή για τον Οσάμα Κραγιέμ, σε βάρος του οποίου μπορεί συνεπώς να ασκηθεί δίωξη για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο τζιχαντιστής αυτός, ο οποίος γεννήθηκε το 1992 στη Σουηδία από γονείς Σύρους πρόσφυγες, θεωρείται ύποπτος-κλειδί του τζιχαντιστικού πυρήνα ο οποίος ευθύνεται για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι (130 νεκροί) και γι' αυτές που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες (32 νεκροί).

Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες γι' αυτές τις δύο υποθέσεις και είναι φυλακισμένος στο Βέλγιο αφότου συνελήφθη στις 8 Απριλίου 2016 στις Βρυξέλλες.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, μια οργάνωση μέσω της οποίας ο Κραγιέμ έφυγε το 2014 για να πολεμήσει στη Συρία, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015 ανάμεσα στους πρόσφυγες που έφθαναν στα ελληνικά νησιά.

Ο Οσάμα Κραγιέμ είναι πλέον ύποπτος ότι συμμετείχε στον φόνο του Μάαζ αλ-Κασασμπέχ, ενός πιλότου της ιορδανικής Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος κάηκε ζωντανός μέσα σ' ένα κλουβί τον Ιανουάριο του 2015, μερικές ημέρες αφού αιχμαλωτίσθηκε από το Ισλαμικό Κράτος μετά την πτώση του αεροπλάνου του.

Σύμφωνα με την DH, η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία αναγνώρισε αυτόν τον τζιχαντιστή ως «έναν από τους δράστες της εκτέλεσης» μέσα σε μια ομάδα στρατιωτών που εμφανίζονταν με καλυμμένο το πρόσωπο στις εικόνες της προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους.

Το βίντεο της εκτέλεσης του πιλότου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα, είχε προκαλέσει την αγανάκτηση της διεθνούς κοινότητας και έκανε την Ιορδανία, μέλος του υπό την Ουάσινγκτον διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, να εντείνει τα πλήγματά της στη Συρία.

Εν είδει αντιποίνων, η Ιορδανία είχε επίσης προχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2015 στην εκτέλεση δύο ιρακινών τζιχαντιστών - η μία ήταν γυναίκα - οι οποίοι ήταν από χρόνια καταδικασμένοι σε θάνατο.

Οι Βέλγοι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν στο στάδιο αυτό ποια συνέχεια θα δώσουν μετά την ταυτοποίηση του Κραγιέμ, σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τα στοιχεία που διαθέτουν μπορεί να διαβιβασθούν στις ιορδανικές αρχές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Κρίκος

    Welcom refugees!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει