Χιλιάδες μουσουλμάνοι Ροχίνγκιας και βουδιστές του κρατιδίου Ραχίν, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις χειρότερες θρησκευτικές συγκρούσεις στη χώρα των τελευταίων ετών, χρειάζονται τροφή, νερό και στέγη στη βορειοδυτική Μιανμάρ.

Σε δύο χωριά στα σύνορα με το Μπαγκλαντές κάηκαν σπίτια, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές για νέες ανθρώπινες απώλειες. Ωστόσο υπάρχουν φόβοι για πολλούς νεκρούς στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κρατίδιο Ραχίν στις 8 Ιουνίου.

«Έχει μειωθεί σημαντικά η ένταση μεταξύ των δύο ομάδων. Ο αριθμός των προσφύγων στη Σίτουε, στη μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου, ανέρχεται σε 20.000. Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν τα χωριά τους μετά τα βίαια επεισόδια. Χρειάζονται τροφή και λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων υπάρχει ανησυχία για την υγεία τους και για το πού θα βρουν καταφύγιο», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Τα βίαια επεισόδια στοίχισαν τη ζωή 21 ανθρώπων τη Δευτέρα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αλλά ακτιβιστές εξέφρασαν φόβους ότι ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος.

Τουλάχιστον 1.600 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και ο στρατός μετέφερε εκατοντάδες Ροχίνγκιας σε μουσουλμανικά χωριά στα περίχωρα της Σίτουε για να είναι ασφαλείς. Τα Ηνωμένα Έθνη και ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι απομακρύνουν το προσωπικό από την περιοχή λόγω των βιαιοτήτων.