Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Βιτζάι Ναμπιάρ, έφτασε σήμερα το πρωί στη Σίτουε, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Ραχίν στη δυτική Μιανμάρ, που πλήττεται αρκετές ημέρες τώρα από αιματηρά επεισόδια μεταξύ της μουσουλμανικής και της βουδιστικής κοινότητας.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην περιοχή Μαουνγκντάου, στα σύνορα με το Μπανγκλαντές.

Μετά το λιντσάρισμα δέκα μουσουλμάνων στις 3 Ιουνίου στο κρατίδιο Ραχίν από πλήθος οργισμένων βουδιστών που ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για το βιασμό μιας γυναίκας, βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Παρασκευή στη Μαουνγκντάου, μια πολυπληθή πόλη που κατοικείται κυρίως από τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκιας.

Οι θρησκευτικές συγκρούσεις που επεκτάθηκαν στη Σίτουε, στοίχισαν τη ζωή 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 41 από την Παρασκευή, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο ΟΗΕ απομάκρυνε μέρος του προσωπικού του από τις πληγείσες από τις συγκρούσεις περιοχές και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, μια από τις ελάχιστες μη κυβερνητικές οργανώσεις στην περιοχή, ανακοίνωσαν την αναστολή των δραστηριοτήτων τους, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκατοντάδες Ροχίνγκιας επιχείρησαν τη Δευτέρα να φθάσουν με πλοία στο Μπανγκλαντές αλλά οι αρχές της χώρας τούς απώθησαν με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στη Μιανμάρ.

Στη Μιανμάρ, οι 800.000 Ροχίνγκιας που έχουν περιοριστεί στο κρατίδιο Ραχίν, δεν ανήκουν στις αναγνωρισμένες από την κυβέρνηση και πολλούς Βιρμανούς εθνοτικές μειονότητες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι Ροχίνγκιας θεωρούνται από τις πλέον διωκόμενες μειονότητες του πλανήτη.