Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μεταβαίνει σήμερα στο Ιράν για επαφές με ιρανούς ηγέτες πριν από τις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί στη Μόσχα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και για τη συριακή κρίση.

«Στη διάρκεια των ρωσο-ιρανικών συνομιλιών, η προσοχή θα επικεντρωθεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα στην αλλαγή που σημειώνεται στον αραβικό κόσμο και τη Συρία», μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία έχει προτείνει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη Ρωσία προκειμένου να διασωθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς μεσολαβητή Κόφι Άναν. Ο Λαβρόφ επιμένει στη συμμετοχή του Ιράν στη διάσκεψη παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις των ΗΠΑ.

«Χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν θα είναι δύσκολο να ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στη Συρία», υπογράμμισε ο ρώσος εκπρόσωπος.

Η Μόσχα θα φιλοξενήσει στις 18 και 19 Ιουνίου ένα τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Τεχεράνη πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν Βλαντίμιρ Πούτιν και Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στο περιθώριο περιφερειακής διάσκεψης στο Πεκίνο.