Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κατήγγειλε ως «ασυγχώρητη» την σφαγή που διαπράχθηκε στο Αλ Κουμπέιρ (κεντρική Συρία) και ζήτησε μια «πλήρη έρευνα» για αυτά «τα φοβερά εγκλήματα».
«Καταδικάζω σθεναρά την ωμή βία και τους θανάτους δεκάδων αμάχων, αναμεσά τους γυναίκες και παιδιά, χθες στα χωριά Αλ-Κουμπέιρ και Μααρζάφ στην επαρχία Χάμα στη Συρία», αναφέρει η Αστον σε ανακοινωσή της ζητώντας «την πλήρη διερεύνηση αυτών των φρικτών εγκλημάτων».

«Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί, χωρίς καθυστέρηση, ποιος είναι υπεύθυνος για τις δολοφονίες αυτές», πρόσθεσε η Άστον, κρίνοντας «εντελώς απαράδεκτο και ασυγχώρητο» το γεγονός «ότι ένα μέρος της σύγκρουσης, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση, είτε για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, συνεχίζει να διαπράττει αυτές τις ειδεχθείς πράξεις βίας εναντίον αθώων πολιτών».

Η ΕΕ «καταδικάζει σθεναρά όλες τις προσπάθειες που αποβλέπουν στην παρεμπόδιση της εφαρμογής του σχεδίου έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου Κόφι Αναν,» προστίθεται στην ανακοίνωση.