Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, ότι το ΔΝΤ βρίσκεται από τη Δευτέρα σε συνομιλίες με τους εκπροσώπους του Πακιστάν, με σκοπό την εύρεση τρόπου βοήθειας προς την ασιατική χώρα που έχει πληγεί από τις πλημμύρες.

«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες, για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε το Πακιστάν να αντιμετωπίσει αυτήν την τραγωδία» δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

«Υποστηρίζουμε ήδη την πακιστανική οικονομία» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο δάνειο που υπογράφηκε από το Ταμείο τον Νοέμβριο του 2008. Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, υπάρχει επίσης η δυνατότητα παροχής χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες τέτοιων γεγονότων.

Το ΔΝΤ θα εξετάσει, ακόμη, σε πιο βαθμό θα μπορούσε να «χαλαρώσει» τους όρους του εξυπηρετούμενου δανείου. Ερωτηθείς για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι βρίσκονται σε τεχνικό στάδιο, με σκοπό να αξιολογήσουν τις ανάγκες της χώρας.