Στη διαβεβαίωση ότι « δεν υπάρχει κανένα ίχνος διεθνούς εντάλματος κατά του Μπασίρ Σάλεχ, ενός πρώην αξιωματούχου της Λιβύης που συνδεόταν με τον Μουάμαρ Καντάφι, ζει στη Γαλλία και καταζητείται από την Ιντερπόλ για απάτη» προχώρησε σήμερα Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Οι φωτογραφίες του Μπασίρ αλ Σρκάουι που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Ιντερπόλ εκτιμήθηκαν ως αυθεντικές από το Γαλλικό Πρακτορείο στην Τρίπολη και απεικονίζουν τον Μπασίρ Σάλεχ.

«Δεν έχουμε κανένα ίχνος διεθνούς εντάλματος», δήλωσε ο Φρανσουά Φιγιόν στον ραδιοσταθμό RTL. «Φαντάζομαι ότι η γαλλική κυβέρνηση θα είναι ενήμερη» πρόσθεσε.

Ο Φιγιόν εξήγησε επίσης ότι ο κ. Σάλεχ έχει «διπλωματικό διαβατήριο του Νίγηρα» και «ως εκ τούτου προστατεύεται από διπλωματική ασυλία». Σύμφωνα με τον Φιγιόν, ο Σάλεχ «προς το παρόν πηγαινοέρχεται μεταξύ της Γαλλίας και του Νίγηρα».

Βέβαια ξεκαθάρισε ότι αν υπάρξει διεθνές ένταλμα εναντίον του, η Γαλλία θα τον θέσει στη διάθεση της δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπασίρ Σάλεχ δεν έχει πλέον διπλωματικό διαβατήριο του Νίγηρα.

Ο «ίδιος αποφάσισε να επιστρέψει το διπλωματικό διαβατήριο που του δόθηκε» δήλωσε πηγή του υπουργείου. «Και απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν είναι στο Νίγηρα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Μαρσέλ Σεκαλντί, ένας από τους δικηγόρους του Μπασίρ Σάλεχ, επιβεβαίωσε ότι για τον πελάτη του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ μετά από αίτημα της Τρίπολης.