Επτά από τους νεκρούς στο τουριστικό λεωφορείο που τελούσε υπό ομηρεία στις Φιλιππίνες είναι τουρίστες από το Χονγκ Κονγκ. Οι άτυχοι τουρίστες, σύμφωνα με τους γιατρούς των δύο νοσοκομείων στα οποία μεταφέρθηκαν για να διαπιστωθεί ο θάνατός τους, κρατήθηκαν όμηροι για περισσότερες από 10 ώρες, όταν ένας απολυμένος αστυνομικός το κατέλαβε σε παραθαλάσσιο πάρκο στην πόλη της Μανίλας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Ντόναλντ Τσανγκ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό της επίθεσης επικαλούμενος το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, εκτός από τους επτά πολίτες που έχασαν τη ζωή τους άλλοι δύο είναι σοβαρά τραυματισμένοι και έξι ακόμη νοσηλεύονται.

Ο Τσανγκ, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για μια «μεγάλη τραγωδία», εξέφρασε επίσης απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το περιστατικό οι αρχές των Φιλιππίνων.
Ο δράστης της επίθεσης, ο απολυμένος αστυνομικός Ρολάντο Ντελ Ροσάριο Μεντόσα, σκοτώθηκε επίσης κατά την ανταλλαγή πυρών με ειδική ομάδα της αστυνομίας. Τις περισσότερες ώρες ο δράστης κρατούσε ομήρους 15 τουρίστες από το Χονγκ Κονγκ και το Φιλιππινέζο οδηγό του λεωφορείου. Στη συνέχεια ο οδηγός διέφυγε, όταν ο Μεντόσα άρχισε να πυροβολεί σε ένα ξέσπασμα οργής που είχε καθώς έβλεπε τον αδελφό του, ο οποίος βοηθούσε τους διαπραγματευτές, να απομακρύνεται από την αστυνομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών των Φιλιππίνων, Τζέσι Ρομπρέντο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της για το βίαιο τέλος που είχε η σύλληψη των ομήρων, η οποία διήρκεσε περισσότερο από 10 ώρες.

Ο Μεντόσα, ο οποίος ήταν οπλισμένος με ένα Μ-16 κατέλαβε το λεωφορείο με αίτημα οι αρχές να αναθεωρήσουν την αποπομπή του από την αστυνομία το Φεβρουάριο του 2009 με την κατηγορία του εκβιασμού και της παρενόχλησης. Ο δράστης είχε προειδοποιήσει τις αρχές ότι θα κάνει χρήση βίας αν το αίτημά του δε γίνει αποδεκτό.

Όταν κατέλαβε το λεωφορείο οι επιβαίνοντες ήταν 25 τουρίστες από το Χονγκ Κονγκ, ένας ξεναγός και 4 Φιλιππινέζοι. Έξι από τους τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών και 3 Φιλιππινέζοι αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι χάρη στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν για την απελευθέρωσή τους.