Τη «στρατηγική» για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση και μάλιστα υπάρχει περίπτωση να επιβάλει φόρο στα εισοδήματα για να χρηματοδοτήσει το κόστος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Die Welt.

«Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μία συνολική δημογραφική στρατηγική μετά τις διακοπές του Πάσχα. Θα πρόκειται για το πρώτο διυπουργικό σχέδιο υπό επεξεργασία και μακροπρόθεσμα θα παρουσιασθεί από την κυβέρνηση για να αντιμετωπισθεί η γήρανση του γερμανικού πληθυσμού», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ένα από τα σημαντικά μέτρα που θα παρουσιασθούν στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) θα είναι η θέσπιση φόρου 1% επί των εισοδημάτων των φορολογουμένων άνω των 25 ετών που θα επιτρέψει την επιβίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Το μέτρο αυτό ενδέχεται να εγγραφεί στο γερμανικό σύνταγμα ώστε να αποφευχθεί η διάθεση των πόρων αυτών για άλλους σκοπούς.

Το δημογραφικό πρόβλημα στη Γερμανία, όπου το επίπεδο των γεννήσεων είναι το χαμηλότερο παγκοσμίως, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας μεταξύ των υψηλότερων, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για τη χώρα, με πιθανές συνέπειες στην οικονομική της ανάπτυξη και τη δημοσιονομική της κατάσταση.

Σύμφωνα με τις δημογραφικές προβλέψεις, το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών θα αυξηθεί από το 20%, σήμερα, στο 34%, το 2060, οπότε ο αριθμός των εβδομηντάρηδων θα είναι διπλάσιος από τον αριθμό των νεογέννητων.