Η επιβίωση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ πάει «κατά της πορείας της ιστορίας» και είναι «σχεδόν αδύνατη», μετά τις πρόσφατες δολοφονίες, εκτίμησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης στην τουρκική πρεσβεία.

«Δεν νομίζω ότι αυτό το καθεστώς, με τα χαρακτηριστικά του, μπορεί να επιβιώσει. Είναι ενάντια στη λογική και την ιστορία και τον ‘ρου της ιστορίας», εκτίμησε ο Τούρκος υπουργός ενώπιον των δημοσιογράφων, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ένα καθεστώς που μάχεται εναντίον του λαού του, προσπαθώντας να διατηρήσει το status quo, δεν μπορεί να επιβιώσει», εξήγησε.

Εάν ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ είχε εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, πριν από ένα χρόνο, στη συνέχεια των δημοκρατικών κινημάτων της Αραβικής Άνοιξης «θα είχε μια πιο σημαντική ευκαιρία» εκτίμησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Αλλά αφού σκότωσε τόσους ανθρώπους, το να επιτύχει να πείσει το λαό του, είναι πραγματικά δύσκολο, σχεδόν αδύνατο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), περισσότεροι από 9.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ πριν από ένα χρόνο.