Η βρετανική οικονομία θα αποφύγει να μπει σε ύφεση επιτυγχάνοντας ανάπτυξη κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο φέτος συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο, εκτίμησε σήμερα, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον, Τζορτζ Όσμπορν.

Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι η βρετανική οικονομία θα απαλλαγεί από το λεγόμενο «δομικό» δημόσιο έλλειμμα μόλις το οικονομικό έτος 2016-2017. Έως σήμερα, το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης είχε προθεσμία το 2015.

Ο Όσμπορν πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Κάμερον παραμένει προσηλωμένη στο στόχο τιθάσευσης του υψηλού συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος «εντός μιας πενταετίας». Το 2015, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στο 76,3% του ΑΕΠ με τάση μείωσης, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο στόχος είναι από τα 126 δισ. στερλίνες δημόσιο έλλειμμα το 2012, το 2017 να μην υπερβεί τα 21 δισ. στερλίνες, ενώ σημειώνεται ότι μεσολαβούν οι βουλευτικές εκλογές του 2015.

Ο Όσμπορν εξήγγειλε ήδη από φέτος νέες φοροαπαλλαγές, με στόχο η οικονομία να αποκτήσει πρόσθετη ρευστότητα και αναπτυξιακή δυναμική. Επίσης, διευκρίνισε ότι οι πλουσιότεροι Βρετανοί από το 2013 θα φορολογούνται με συντελεστή 45% (από 50%).

Ο Όσμπορν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καλύψει τα διαφυγόντα αυτά έσοδα καταφεύγοντας σε δανεισμό. Το Φεβρουάριο, το βρετανικό δημόσιο δανείστηκε 15,2 δισ. στερλίνες (24 δισ. αμερικανικά δολάρια).