Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Κύπρου προκάλεσαν τουρκικές δηλώσεις για τις συνομιλίες επί του κυπριακού που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογαν και για το περιουσιακό, στις οποίες προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

Ο κ. Ερντογαν ανέφερε ότι η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά το Κυπριακό, στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και γι’ αυτό κανένας δεν πρέπει να αναμένει περισσότερα από αυτούς. Επιπλέον, τόνισε ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες μαζί μας… αν δεν προβούν στα αναγκαία βήματα για επίτευξη συμφωνίας».

Ο Ντερβίς Ερογλου, σε χθεσινή ραδιοτηλεοπτική ομιλία του ανέφερε επίσης ότι είναι δυνατή η λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου, αν οι δύο πλευρές εργασθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ζήτησε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τις θέσεις του για το περιουσιακό.

Ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι η κατευθυντήρια αρχή στο θέμα αυτό είναι η διζωνικότητα του κράτους, που, όπως είπε, δεν πρέπει να καταστραφεί με τις διευθετήσεις που θα γίνουν στον περιουσιακό. Για το λόγο αυτό, αξίωσε να επιβληθούν περιορισμοί στην επιστροφή περιουσιών, ώστε να μην αφεθεί στα άτομα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε ότι οι δηλώσεις και των δύο είναι λυπηρές και απαράδεκτες και εντάσσονται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής της τουρκικής πλευράς να πείσει ότι θέλει λύση έως το τέλος του χρόνου.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα ΕΔΕΚ, σε σχόλιό του για τις τουρκικές θέσεις, ανέφερε ότι επιβάλλεται η κατεπείγουσα αναδιαμόρφωση της στρατηγικής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες και η αποκάλυψη και στηλίτευση της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα χαρακτήρισε προκλητικές και απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερογλου για τις περιουσίες και αποκαλυπτικές των τουρκικών προθέσεων για πλήρη επικυριαρχία της Τουρκίας σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η γενική γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι οι δηλώσεις Ερογλου αποκαλύπτουν την ανυπαρξία κοινής βάσης στις συνομιλίες.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι οι δηλώσεις των Τούρκων ηγετών διαχρονικά σημαίνουν επιδίωξη λύσης δύο κρατών, ώστε η Τουρκία να ελέγχει το τουρκοκυπριακό κρατίδιο και ταυτόχρονα να πατά και στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο για να ελέγχει γεωπολιτικά ολόκληρη την Κύπρο.