«Λέξη της χρονιάς» ο όρος «fake news»

Σύμφωνα με τους λεξικογράφους του Collins, η χρήση του όρου αυξήθηκε κατά 365% από το 2016


ΚΟΣΜΟΣ
2:27
03/11/2017
«Λέξη της χρονιάς» ο όρος «fake news»
2
loading

Ο όρος «fake news» (ψευδείς ειδήσεις) ανακηρύχθηκε η «Λέξη της Χρονιάς 2017» από το λεξικό Κόλινς, το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την σχετική λίστα που καταρτίζει ετησίως, σημειώνοντας ότι θα συμπεριλάβει τον όρο στην επόμενη έντυπη έκδοση του.

Στον ορισμό που δίνει το λεξικό στο fake news είναι: «ψευδείς, συχνά εντυπωσιακές, πληροφορίες που διαδίδονται υπό το πρόσχημα της είδησης».

Σύμφωνα με τους λεξικογράφους του Collins, η χρήση του όρου αυξήθηκε κατά 365% από το 2016.

Οι λεξικογράφοι εντόπισαν άλλες λέξεις που σχετίζονται με την πολιτική πραγματικότητα που παρουσίασαν αύξηση τους τελευταίους 12 μήνες όπως ο όρος «antifa» (αντιφασίστες) και «echo chamber», που περιγράφει ανθρώπους που μοιράζονται τις απόψεις τους σε περιβάλλοντα, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκείνοι που ακούν ή διαβάζουν είναι των ίδιων απόψεων.

Ο όρος «Corbynmania», που περιγράφει τον ένθερμο ενθουσιασμό για τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, επίσης κατέγραψε τεράστια αύξηση, εξαιτίας των φετινών βουλευτικών εκλογών.

«Το μεγαλύτερο μέρος της φετινής λίστας είναι σίγουρα πολιτικά φορτισμένο, αλλά με έναν νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και με εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο ίσως να μην αποτελεί έκπληξη ότι η πολιτική συνεχίζει να ηλεκτρίζει το λεξιλόγιο», δήλωσε ο Χέλεν Νιουστέντ, επικεφαλής του γλωσσικού περιεχομένου του Κόλινς, σύμφωνα με τον Independent.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Με τέτοια στελέχη τι περιμένεις…

    Στην Ελλάδα το λάνσαρε από διετίας η Ν.Δ. με τον Σκάι. Όταν "ανακάλυψαν" πως στο μοιραίο ταχύπλοο που εμβόλισε το τουριστικό σκάφος στην Αίγινα, επέβαιναν τρείς πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης. Τίποτα ψευδέστερο. Το ταχύπλοο ανήκε στον Λυκουρέζο. Μετά φυσικά τα fake news έγιναν η κυρίαρχη μορφή αντιπολίτευσης της Ν.Δ. Ελλείψει σοβαρού πολιτικού λόγου.

  2. avatar Social Distortion

    Εδώ το έμαθε τον όρο και ο Τσίπρας με τον κοτοΠουλάκη που στην αρχή νόμιζαν οτι ήταν ειδήσεις για τις φακές...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει