Η ιρλανδική κυβέρνηση ζητά αστρονομικό ποσό από την Καθολική Εκκλησία για αποζημίωση των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από παιδεραστές ιερείς, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν.

Ο ίδιος εξήγησε στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση έχει στραφεί σε 18 θρησκευτικές αδελφότητες για να καταβάλουν το ήμισυ του ποσού των 200 εκατομμυρίων ευρώ που ζητά από αυτές, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί από τους Ιρλανδούς φορολογούμενους.

Την περασμένη χρονιά αρκετές εκθέσεις αποκάλυψαν χιλιάδες σεξουαλικές κακοποιήσεις κυρίως σε σχολεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και ιδρύματα για παιδιά, που διαχειρίζονται οι θρησκευτικές αδελφότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Κόουεν, το κόστος των ερευνών της δικαιοσύνης και της αποζημίωσης των 14.500 θυμάτων θα πρέπει να ανέλθει στα 1,36 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αδελφότητες είχαν ανακοινώσει το 2002 ότι θα καταβάλουν 128 εκατομμύρια ευρώ. Στις αρχές του χρόνου, πρόσθεσαν 348 εκατομμύρια ευρώ σε χρήμα και σε ακίνητα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είπε στόχος ήταν μια δίκαιη κατανομή του λογαριασμού μεταξύ του κράτους της Ιρλανδίας και της Καθολικής Εκκλησίας ενώ τόνισε υπογραμμίζοντας ότι επιπλέον 200 εκατ. ευρώ “θα πρέπει να χορηγηθούν” από την τελευταία.

Η Ιρλανδία έχει συγκλονιστεί από τις πολλές αποκαλύψεις για πράξεις παιδεραστίας που διαπράττονταν επί δεκαετίες από καθολικούς κληρικούς, υποθέσεις που συχνά καταπνίγονται από την ιεραρχία.