Εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες από τη Σελήνη πρόκειται να εξεταστούν εξονυχιστικά για να δοθεί η απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: υπάρχουν εξωγήινοι; Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο πιο κοντινός μας πλανήτης θα πρέπει να μελετηθεί για να εξακριβωθεί εάν, τελικά, υπάρχουν ίχνη εξωγιήνων πολιτισμών στην επιφάνεια του.

Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως εξωγήινοι, εάν έχουν προσγειωθεί παλαιότερα τη Σελήνη, πολύ πιθανόν να έχουν αφήσει σημάδια, επιστημονικά όργανα ή ακόμα και σωρούς σκουπιδιών, τα οποία, θα μπορούσαν να εντοπιστούν από τα τηλεσκόπια και τα κομπιούτερ.

Αν και οι πιθανότητες να βρεθούν στοιχεία ή ίχνη εξωγήινου πολιτισμού είναι μικρές, οι επιστήμονες εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς υποστηρίζουν πως η έρευνα σε φωτογραφίες της επιφάνειας της Σελήνης, με τη βοήθεια υπολογιστών, πιθανόν να δώσει κάποιες απαντήσεις.

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αριζίνα, Paul Davies και Robert Wagner υπογραμμίζουν πως οι φωτογραφίες, που έχουν ήδη ληφθεί από την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης, εάν εξεταστούν και αναλυθούν σε κομπιούτερ υψηλής τεχνολογίας τότε ίσως βρεθούν αποδείξεις πως οι εξωγήινοι έχουν επισκεφθεί παλαιότερα τον εν λόγω πλανήτη. Μάλιστα, οι δύο επιστήμονες, προκειμένου το κόστος των ερευνών να μην ανέλθει σε υψηλά επίπεδα, προτείνουν η μελέτη των φωτογραφιών να γίνει από εθελοντές.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη βάση δεδομένων της NASA υπάρχουν πάνω από 340.000 φωτογραφίες από τη Σελήνη.