Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του δελτίου πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe, η ΠΓΔΜ καλεί την Ελλάδα να ψηφίσει υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στον έλληνα ομόλογό του Λουκά Παπαδήμο, με την οποία ζητά από την Ελλάδα να υποστηρίξει, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ένωση.

Όπως αναφέρει η Agence Europe, στην επιστολή του ο Νίκολα Γκρούεφσκι υπογραμμίζει ότι η θετική ψήφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, θα ενίσχυε τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, οι διαπραγματεύσεις θα βοηθούσαν τις δύο χώρες στην επίλυση της διαμάχης τους στο ζήτημα της ονομασίας, διαμάχη που εμποδίζει την ΠΓΔΜ στην πορεία της προς την Ε.Ε.

Επιπλέον εξηγεί στην επιστολή του, ότι η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει θετικό και ενθαρρυντικό ρόλο στο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες, όπως έγινε στην περίπτωση της Κροατίας και της Σλοβενίας.