Συνεχίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες ο απευθείας διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας, με την ατζέντα των συνομιλιών να περιλαμβάνει ζητήματα όπως η ηλεκτροδότηση, οι τηλεπικοινωνίες και η συμμετοχή αξιωματούχων της Πρίστινας σε περιφερειακές συναντήσεις.

Διπλωμάτης με έδρα τις Βρυξέλλες δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ» πως ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος στον διάλογο είναι αυτό της αναγνώρισης των πανεπιστημιακών διπλωμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο ο διάλογος θα περιλαμβάνει και ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών, που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, μεταξύ των οποίων κι αυτή για τις τελωνειακές σφραγίδες.

Ο απευθείας διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας διακόπηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η απόφαση της Πρίστινας να τοποθετήσει Κοσοβάρους τελωνειακούς υπαλλήλους στις διαβάσεις Μπρνιακ και Γιάρινιε στο βόρειο Κόσοβο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Σέρβων της περιοχής, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις και να τοποθετηθούν οδοφράγματα από τους τελευταίους.

Η συνέχιση των συνομιλιών θεωρείται «εκ των ων ουκ άνευ» για να δοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από την Ε.Ε τον προσεχή Δεκέμβριο, οπότε και η Ένωση θα συζητήσει το θέμα.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Βελιγραδίου Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτ υπογράμμισε πως η ομάδα του Βελιγραδίου προσέρχεται στον διάλογο, στις Βρυξέλλες, με την πλήρη στήριξη της σερβικής κυβέρνησης.