Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος θα εργαστεί χωρίς κρυφή ατζέντα, σκληρά και εποικοδομητικά με τους εταίρους της για αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ε.Ε., έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι η Κύπρος ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα, προχωρά στις έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, καταγγέλλοντας την Άγκυρα για παραβίαση των διεθνών κανόνων και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να αντιδρά, ενώ είπε ότι η ανακοίνωση των συμπερασμάτων είναι πολύ κοντά.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης προκειμένου να μετατραπεί η Κύπρος σε ενεργειακό κέντρο, περιλαμβάνεται και η προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για διεξαγωγή έρευνας σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ.

Για την διαδικασία της εξόρυξης υδρογονανθράκων, ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι «οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικές και ελπιδοφόρες» και ότι «είμαστε πλέον πολύ κοντά στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Ε.Ε. και ειδικότερα η ευρωζώνη αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, τονίζοντας ότι η εμπειρία της οικονομικής κρίσης απέδειξε ότι οι «αγορές δεν μπορούν να αφήνονται χωρίς έλεγχο στο όνομα της ελευθερίας τους, προσθέτοντας ότι το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη ελέγχου, καλύπτεται από κερδοσκόπους, που επιδίδονται σε επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των εθνικών οικονομιών αλλά και της οικονομίας της Ε.Ε.».

Στους πρώτιστους στόχους της κυπριακής προεδρίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και η επάνοδος της ευρωπαϊκής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, διασφαλίζοντας τα κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα των Ευρωπαίων πολιτών.

Τέλος, ο πρόεδρος απηύθυνε εκ νέου μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι η λύση θα δώσει τη δυνατότητα στην Άγκυρα να συνεργαστεί και να αναπτύξει συνέργειες με την Ομοσπονδιακή Κύπρο και στον τομέα της ενέργειας, καλώντας την να σταματήσει να παραμένει προσκολλημένη στον αναχρονισμό της διχοτόμησης που δυσμενώς θα επηρεάζει και τα δικά της συμφέροντα.