Ο ιταλός ισόβιος γερουσιαστής και φερόμενος ως εντολοδόχος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συναντήθηκε και πάλι, σήμερα το μεσημέρι, με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την ανάλυση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Νωρίτερα ο Μόντι είχε μεταβεί για πρώτη φορά στο μέγαρο της γερουσίας, όπου οι συνάδελφοι του τον υποδέχθηκαν με θερμά χειροκροτήματα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι καλείται να αντιμετωπίσει τώρα σειρά αρνητικών αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματός του με την τελική απόφαση να λαμβάνεται αύριο κατά την συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας.

Σύμφωνα πάντως με τον ιταλικό Τύπο, ο Καβαλιέρε έχει θέσει ως απαράβατο όρο για να υποστηρίξει τον πρώην ιταλό επίτροπο να παραμείνουν στην κυβέρνηση ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Νίτο Πάλμα και ο υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα. Αντίθετοι στην συμμετοχή της κεντροδεξιάς στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι συνεργάτες του Μπερλουσκόνι που προέρχονται από το πρώην νεοφασιστικό κόμμα.

Στις τάξεις της κεντροαριστεράς το Δημοκρατικό Κόμμα επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στο Μόντι και καλεί τον επικεφαλής της Ιταλίας των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, να αναθεωρήσει την στάση του και να υπερψηφίσει την νέα κυβέρνηση. «Αυτή την στιγμή, προέχει το καλό της Ιταλίας», τόνισε ο ηγέτης των Δημοκρατικών, Πιερλουίτζι Μπερσάνι. .

Το πρόγραμμα του Μόντι, τονίζει ο ιταλικός Τύπος, θα βασιστεί στην πιστή εφαρμογή των υποδείξεων των Βρυξελλών, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, στην πώληση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας και στην διευκόλυνση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Πολλά θα εξαρτηθούν, όμως –όπως τονίζουν παρατηρητές–, από την αντίδραση των κοινωνικών εταίρων.