Οι πιθανότητες να αναλάβει την πρωθυπουργία της Ιταλίας ο οικονομολόγος Μάριο Μόντι δείχνουν να αυξάνονται σημαντικά. Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, ο Μόντι μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την Δευτέρα, μετά τις καθοριστικές διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν το σαββατοκύριακο.

Όπως μεταδόθηκε στα ιταλικά μεσημβρινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, το νέο κυβερνητικό σχήμα πρόκειται να αντιμετωπίσει πρώτα την αρνητική ή θετική κρίση των αγορών και κατόπιν εκείνη της βουλής και της γερουσίας της Ρώμης.

Η κυβέρνηση Μόντι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μπορεί να υποστηριχθεί από την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι -που δεν τάσσεται, πλέον, υπέρ της λύσης των πρόωρων εκλογών-, από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και από τον κεντρώο Τρίτο Πόλο.

Την αντίθεσή τους συνεχίζουν να εκφράζουν η Λέγκα του Βορρά, ο κεντροαριστερός πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο του κόμματος Ιταλία των Αξιών και ένα μέρος των βουλευτών του Μπερλουσκόνι με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών, Αλτέρο Ματεόλι. Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί, όμως, να τους μεταπείσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι πολιτικοί αλλά τεχνοκράτες, με μόνη εξαίρεση, πιθανώς, το υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενδέχεται να το αναλάβει ο σοσιαλιστής Τζουλιάνο Αμάτο, και την συμμετοχή του Τζάνι Λέτα, στενού συνεργάτη και «alter ego» του Μπερλουσκόνι και σημερινού υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης.